Pascal Ackermann bedankt Peter Sagan in Gooikse Pijl, Matteo Trentin wint in Italië
Foto: GEERT TRESIGNIE

Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) heeft zondag de 16e editie van de Gooikse Pijl (cat. 1.1) gewonnen. Na 198 kilometer was de 25-jarige Duitser in een massasprint de Italiaan Alberto Dainese en Timothy Dupont te snel af. Zaterdag moest Ackermann nog genoegen nemen met de tweede plaats in de Primus Classic in Haacht. Daar was hij ook de snelste van het peloton, maar kwam hij net te laat om Edward Theuns bij de lurven te grijpen. Matteo Trentin won in Italië de Trofeo Matteotti.

Na 20 kilometer vormde zich in Gooik een kopgroep van vijftien. Voor de Zwitser Ruben Eggenberg ging het te snel en Alex Colman moest door pech de vluchters laten gaan. Het waren vooral de renners van Corendon-Circus die het tempo in het peloton bepaalden en de kloof reduceerden naar 1 minuut. Met uitzondering van Jonas Koch, Michael Schwarzmann, Tom Devriendt en Tom Van Asbroeck werd in de derde ronde iedereen weer tot de orde geroepen. Ook het resterende viertal zong het niet lang meer uit.

Na 65 kilometer koers gingen Gianni Marchand, Sjoerd Bax, Alex Paton, Daire Feeley, Olav Hjemsaeter en Iver Skaarseth hun kans. Jérôme Baugnies en Guillame Seye overbrugden de kloof, maar op 50 kilometer van de finish waren ook zij eraan voor de moeite. Reto Müller, Lasse Norman Hansen, Bjorn Tore Hoem en Torstein Traeen waren de nieuwe aanvalslustigen. Zij begonnen aan de voorlaatste ronde met een voorsprong van 40 seconden op Preben Van Hecke en Pascal Eenkhoorn. Het peloton, met in de voorwacht de renners van BORA - hansgrohe, volgde op 1 minuut.

Drie leiders, Müller was gelost, sneden de slotronde aan met een voorsprong van anderhalve minuut op een gegroepeerd peloton, dat naderde met rasse schreden. Norman Hansen spartelde nog even tegen, maar op drie kilometer van de finish smolt alles samen. In de daaropvolgende massasprint was Ackermann duidelijk de beste. De Duitser boekte zijn elfde zege van het seizoen en volgt Jordi Meeus op de erelijst op.

“Ik moet zeker Peter Sagan bedanken”

“Het is altijd mooi een koers te winnen”, reageerde de Duitser. “Zaterdag beet ik in de Primus Classic mijn tanden nog stuk op Edward Theuns. Nu was het wel prijs. Naast het hele team moet ik daar zeker Peter Sagan voor bedanken. Sagan vormde voor mij de perfecte leadout. Het geeft me een goed gevoel dat een dergelijke kampioen zo voor mij wil werken.”

“Peter zei me in volle finale dat ik zijn wiel moest houden. Die man zwemt door de groep. Ik laveerde er netjes achter. En in de slotmeters kon ik mooi vanachter zijn rug komen. Ik kan nu al terugblikken op een schitterend seizoen en er komen nog koersen.”

Ackermann kreeg geen selectie voor de Tour, maar werd uitgespeeld in de Giro. “Ik weet niet of ik volgend seizoen de Tour zal rijden. Dat is een beslissing die de ploegleiding moet maken, niet ik. Ik wil natuurlijk maar al te graag op het hoogste niveau koersen, maar dat zijn zorgen voor volgend jaar. Nu wil ik nog graag schitteren op het WK, maar wie wil dat niet?”

Timothy Dupont (Wanty-Gobert) kon vrede nemen met zijn derde plaats, al ging hij meteen na de wedstrijd wel even verhaal halen bij Sagan. “Dat gebeurde in het heetst van de strijd. Ik ben hem gaan vertellen dat ik het heel jammer vond dat een kampioen van zijn kaliber met enkele renners op wandel moest gaan om zijn teamgenoot te laten winnen. Maar eerlijk, zonder die zwieper van Sagan denk ik dat we dezelfde winnaar krijgen. “Ik moest wel plots vol de remmen, anders hing ik in de hekken.”

“Ik was wel rap, maar niet snel genoeg. Iedereen zegt altijd maar dat ik nog kansen genoeg ga krijgen. Week na week sta ik op het podium, maar niet op de plaats die ik wil. Het is al geleden van de TRW, eind juli, dat ik win. Misschien ken ik woensdag meer geluk in de Omloop van het Houtland, een koers die me op het lijf geschreven is.” .

Matteo Trentin wint Trofeo Matteotti

De 30-jarige Matteo Trentin (Italiaanse selectie) heeft zondag in eigen land de Trofeo Matteotti (cat. 1.1) gewonnen. Hij haalde het na 195 kilometer in Pescara voor de Costaricaan Andrey Amador en zijn landgenoot Daniel Savini.

De wedstrijd viel al in een beslissende plooi na 45 kilometer toen Matteo Trentin, Andrey Amador, Fabien Doubey, Daniel Savini en Matteo Fabbro een vroege vlucht op touw zetten. De vijf reden een voorsprong van 5 minuten bij elkaar, op een peloton waarin Dimension Data en Neri-Selle Italia-KTM het commando namen.

Heel snel ging het niet, dus stak Astana een handje toe, maar ook dat zou niet volstaan. Op 20 kilometer had het kwintet nog altijd 2:10. In de slotfase probeerden nog enkele renners de oversteek te maken, maar zonder succes. De winnaar zat vooraan en Trentin klaarde de klus in de sprint, goed voor zijn zesde overwinning van het seizoen, met als uitschieter ritwinst in de Tour. Hij volgt op de erelijst Davide Ballerini op.

Mads Pedersen wint GP Isbergues

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft zondag de 73e editie van de GP Isbergues gewonnen. De 23-jarige Deen had na 197,3 kilometer 38 seconden voor op zijn Duitse teamgenoot John Degenkolb. De Fransman Christophe Laporte werd derde. Emiel Vermeulen finishte als vierde.

Elmar Reinders, Alexis Gougeard, Pierre Goualt, Samuel Leroux, Théo Delacroix en Michael Guichard zorgden voor de traditionele vroege vlucht. Zij kregen evenwel geen vrijgeleide van het peloton, dat gesplitst werd na een valpartij. Mads Pedersen dichtte in zijn eentje de kloof en ging meteen vol door. Hij hield stand en kon uitgebreid zijn eerste zege van het seizoen vieren.

.