Standard staat weer autoritair op kop na makkelijke zege tegen Eupen
Foto: Photo News

Standard staat na de achtste speeldag weer alleen en autoritair op kop in de Jupiler Pro League. Tegen een onmondig Eupen kenden de Rouches ondanks zes wijzigingen in de ploeg geen enkel probleem. Laifas effende het pad met een vroege treffer, Boljevic scoorde nadien nog twee keer: 3-0.

In vergelijking met de Europese match van afgelopen donderdag tegen het Portugese Vitoria bracht coach Michel Preud’homme maar liefst zes nieuwe spelers aan de aftrap. Vanheusden en Avenatti stonden voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, Bodart nam opnieuw plaats onder de lat en ook Amallah, Boljevic en Lestienne mochten starten. Emond, Carcela, Limbombe, Cimirot en Mpoku begonnen op de bank, toch wel een weelde bij de Rouches.

Eupen hield afgelopen speeldag een puntje thuis tegen Zulte Waregem maar coach Beñat San José wijzigde zijn ploeg op drie plaatsen: Cools, Keita en Toyokawa begonnen op de bank, Gnaka, Bolingi en Ezatolahi namen hun plaats in.

Gretig begin

Standard begon sterk en gretig aan de partij. Na zes minuten opende Kostas Laifis de score met een harde, lage schuiver. Doelman De Wolf had geen verhaal tegen deze streep maar pareerde nog pogingen van Bastien en Amallah.

De Panda’s waren nergens. Bolingi zorgde voor het enige doelgevaar maar zijn poging zoefde net naast het doel van Bodart. De Rouches schakelden op het halfuur opnieuw een versnelling hoger en na een voorzet van Gavory knikte Boljevic knap binnen: 2-0. Match beslist nog voor het half uur. Dit Standard is enkele maatjes te groot voor een zwak en onmondig Eupen.

Onmachtig Eupen

Hoewel Eupen voor rust als los zand aan elkaar hing, voerde Benat San Jose geen wissels door. De Spaanse coach bleef wel erg actief coachen van aan de zijlijn en Saeid Ezatolahi trapt na 50 minuten voetballen zowaar de eerste bal tussen de palen voor de bezoekers. Het was echter een simpele vangbal voor doelman Bodart en vooral tekenend voor de aanvallende onmacht van de bezoekers.

De Rouches controleerden de wedstrijd en na een uur spelen kapte Aleksandar Boljevic zichzelf knap vrij en trapte dan met zijn linker heerlijk binnen: 3-0. Boeken definitief dicht voor Eupen na de tweede treffer van de Montenegrijn.

Terechte, rechtstreekse uitsluiting

Mehdi Carcela kreeg in de laatste tien minuten nog wat speeltijd van Preud’homme en zorgde nog voor wat opwinding. Gescoord werd er niet meer, er viel echter wel nog een terechte rode kaart voor Jordi Amat van Eupen. De Spanjaard kreeg aanvankelijk zijn tweede gele kaart van de middag na een stevige ingreep op Nicolas Gavory, die moest worden gewisseld. Na tussenkomst van de VAR werd het zelfs een directe rode kaart, terecht.

In de stand heeft Standard met 18 op 24 weer drie punten voorsprong op achtervolgers Antwerp en Moeskroen. Club Brugge volgt voorlopig op vier punten met twee wedstrijden minder gespeeld, om 18u ontvangt blauw-zwart nog Anderlecht. De Oostkantonners konden nog niet winnen dit seizoen en staan samen met Cercle Brugge en Waasland-Beveren op de laatste plaats met drie puntjes.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig