Het Britse reisconcern Thomas Cook heeft met onmiddellijke ingang zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk stopgezet. De Belgische tak van het bedrijf benadrukt dat de activiteiten in ons land voorlopig nog gewoon doorgaan zoals gepland.

Zondagochtend stond een crisisoverleg gepland tussen Thomas Cook en zijn grootste aandeelhouders en schuldeisers. In een persbericht stelt Thomas Cook dat dat overleg, om het bedrijf te redden, geen akkoord heeft opgeleverd. Volgens Peter Fankhauser, ceo van de reisgroep, was dat nochtans bijna het geval. Een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen van de onderhandelingen bleek echter onoverkomelijk.

In het persbericht drukt de ceo zijn diepe spijt uit en verontschuldigt hij zich 'bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners'.

De Belgische tak van het bedrijf benadrukt wel dat de activiteiten in ons land voorlopig doorgaan. Op dit moment is het namelijk alleen de Britse tak van het bedrijf dat de boeken heeft neergelegd. 'Thomas Cook België is op dit moment nog volledig operationeel. Wij zijn onderdeel van het continentale deel van onze organisatie, met Duitsland als belangrijkste speler. Die tak heeft de boeken nog niet neergelegd. Alle vakanties gaan gewoon door, en maandagochtend openen alle winkels hun deuren. We zijn ook normaal telefonisch bereikbaar', zegt woordvoerster Leen Segers maandagochtend tegen VRT NWS. 'We bekijken nu welke opties er zijn om de impact van het faillissement in het Verenigd Koninkrijk te beperken.'

Geen nieuwe klanten

Segers: 'In alle hotels waar we gasten hebben, hebben we gecommuniceerd dat de vakanties er doorgaan zoals voorzien. Mochten er problemen zijn, dan hebben we onze reisleiding ter plaatse. Voorlopig ziet het er ook naar uit dat alle toekomstige reizen doorgaan zoals gepland was. Wel zullen we voorlopig geen nieuwe reizen verkopen, tot er meer duidelijkheid is. We doen dit uit voorzichtigheid, maar ook omdat onze medewerkers zich nu moeten concentreren op het beantwoorden van vragen van klanten. Verdere uitspraken over de toekomst van Thomas Cook in België, kunnen we nu echt nog niet doen.'

De personeelsleden van Thomas Cook België zullen maandagochtend worden toegesproken door de directie van de Belgische afdeling, in de middag krijgen ze meer uitleg van algemeen ceo Peter Fankhauser, zo verneemt De Standaard. Waarschijnlijk zal er dan meer duidelijkheid zijn over de toekomst van de Belgische activiteiten. 

Zoektocht naar extra geld

De opties voor Thomas Cook leken de voorbije dagen stilaan op te drogen. Het bedrijf liet voor het weekend weten dat het extra financiële middelen nodig had voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten. Een bron nabij het dossier zei tegenover het Franse persagentschap AFP dat die 200 miljoen pond extra niet van nieuwe private investeerders zou komen. Thomas Cook had het geld nodig om de voorbije zomerreizen te betalen. Dat gebeurt aan het einde van het seizoen, na de reizen.

Thomas Cook zocht ook hulp bij de Britse regering. Het bedrijf, opgericht in 1841, is een Brits icoon. Maar Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken, wees het verzoek af. Hij stelt dat de overheid niet systematisch geld op tafel legt bij problemen, tenzij er een ‘goed strategisch nationaal belang is’.

Extra kosten aangerekend

Hoteleigenaars vreesden al dat Thomas Cook niet zou betalen. Er waren berichten over hotels waar gasten gevraagd werden 2.000 pond extra te betalen. Anders mochten ze niet vertrekken.

Ryan Farmer uit Leicestershire deed zijn verhaal aan BBC radio. Volgens hem vroegen de uitbaters van hotel Les Orangers in Hammamet, vlak bij Tunis, alle gasten die op punt stonden om te vertrekken 'om extra kosten te betalen'. 'Het begon om 16 uur, met een mededeling. Alle mensen die vandaag zouden vertrekken, moesten naar de receptie komen om deze extra som te betalen, omwille van de situatie bij Thomas Cook, dat was duidelijk.'

Farmer hoorde dat een 80-jarige vrouw meer dan 2.000 pond (ca 2.200 euro) moest betalen. Andere gasten zouden sommen van 1.800 tot 2.500 pond (2.038 tot 2.830 euro) moeten betalen. Volgens de Britse gast zijn er gewapende veiligheidsagenten aan de poorten van het hotel gepositioneerd, die de deuren op slot houden als de gasten weigeren te betalen. 'Ik zou dit beschrijven als gegijzeld worden.'

Operatie Matterhorn

Volgens de BBC gaat meteen ook de grote repatriëringsoperatie "Operatie Matterhorn" van start om de mensen die hun vakantie bij het concern hebben geboekt, terug naar huis te brengen.

Zowat 600.000 toeristen wereldwijd zouden gerepatrieerd moeten worden. Daarvoor zijn zondag al lege vliegtuigen vertrokken, aldus nog de Britse omroep. Wat België betreft, zijn er momenteel zowat 10.000 mensen op reis met Thomas Cook België (met merken Thomas Cook en Neckermann). Aangezien hun vluchten worden uitgevoerd door Brussels Airlines, en niet door Thomas Cook, zouden ze niet gerepatrieerd hoeven te worden.

Thomas Cook (met ook het merk Neckermann) is in België aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling.