Domino van 7.000 bouwstenen verbindt Gentse wijken
De voorbereidingen waren al wekenlang bezig (archiefbeeld) Foto: fvv

Een dominoparcours van zo’n twee kilometer lang vormde zaterdag de link tussen de Gentse buurten Ledeberg en Moscou. Daarmee is het startsein gegeven voor het Festival van de architectuur.

Zeven dagen lang vinden in Gent lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen en performances plaats rond architectuur, onder het motto ‘Verbind de stad!’. De start werd zaterdagavond gegeven met een immens dominoparcours: 7.000 witte grote bouwstenen stonden opgesteld en klaar om te vallen. Om exact 17.00 uur viel de eerste steen die alle 6.999 volgende liet vallen aan een tempo van 7 kilometer per uur.

‘Dominoes’ is een artistiek project van Station House Opera en trekt naar de van elkaar gescheiden stadswijken Ledeberg en Moscou. Het loopt door buurtcentra, scholen, pleinen, kerk en moskee, cafés, appartementen en huizen. Gentenaars worden zo symbolisch verbonden.

‘In de stad van morgen wonen we niet alleen dichter bij elkaar, we zullen ook creatiever moeten omgaan met minder ruimte. Waarom geen sporthal op het dak van een supermarkt of een park op poten? Delen we niet beter de auto die we slechts af en toe gebruiken? Architectuur speelt vandaag een cruciale rol: ze heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen’, aldus Peter Vanden Abeele, stadsbouwmeester van Gent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in