Thomas Cook hoopt op steun van overheid
Foto: reuters

De opties voor de Britse reisgroep Thomas Cook, die in zware financiële moeilijkheden verkeert, drogen stilaan op. De groep zou nu hopen op overheidstussenkomst, zo melden verschillende media.

Een bron nabij het dossier zei tegenover het Franse persagentschap AFP dat de 200 miljoen pond extra die de groep nodig heeft (bovenop de eerder aangekondigde 900 miljoen pond), niet van nieuwe private investeerders zal komen.

Thomas Cook zou daarom hebben aangeklopt bij de overheid. Er zouden volgens de bron gesprekken lopen, al schreef de Britse krant The Times zaterdag ook al dat het weinig waarschijnlijk is dat de overheid effectief zou tussenkomen.

Mogelijk komt er zondag duidelijkheid over de toekomst van de groep. Dan zou er een raad van bestuur plaatsvinden.

Indien Thomas Cook geen oplossing vindt, dreigt het een van de komende dagen failliet te gaan. In dat geval zou er een oplossing moeten worden gezocht voor 600.000 toeristen die wereldwijd met de organisatie op reis zijn. Daar zijn ook meer dan 10.000 Belgen bij, zo luidde het vrijdag bij Thomas Cook België.

Thomas Cook (met ook het merk Neckermann) is in België aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling.

De Britse reisorganisatie Thomas Cook zucht onder een grote schuldenlast. Tegelijkertijd zijn de resultaten al een tijdlang zwak, wat het bedrijf onder meer wijt aan brexitonzekerheid en het uitzonderlijk zomerse weer vorig jaar.