Parijse klimaatbetoging ontaardt in geweld
Ook bij de klimaatbetoging gingen barricades in vlammen op Foto: AP
In Parijs trokken zaterdag drie betogingen door de stad. Zowel die van de gele hesjes als de klimaatbetoging verliepen erg woelig.

De politie heeft 163 mensen opgepakt, 99 van hen zullen worden voorgeleid. Daarnaast werden honderden anderen gecontroleerd of geverbaliseerd, zegt de krant Le Parisien. 

De meeste arrestaties bij de gele hesjes gebeurden bij pogingen van de manifestaten om de beroemde laan Champs-Elysées te bereiken. Die is verboden gebied voor de betogers. Meermaals moest de politie traangas inzetten.

De meeste manifestanten droegen trouwens niet het symbolische gele hesje - waardoor ze moeilijk te identificeren zijn - maar zeggen deel uit te maken van de sociale beweging die in november 2018 is geboren.

Klimaatbetoging

Ook de klimaatbetoging, vertrokken aan de Jardin de Luxembourg, verliep onrustig. Een aantal radicale betogers kwam in aanvaring met de politie. Sommige organisaties die de betoging steunden, waaronder Greenpeace, riepen omwille van de onrust hun sympathisanten op om om de betoging te verlaten. 

Volgens Franse media heerste er al voor aanvang van de klimaatbetoging enige nervositeit.  Tientallen betogers van de optocht van de gele hesjes zouden zich aangesloten hebben bij de klimaatactivisten.

Ook aan het voorziene eindpunt bij het Parc de Bercy is het onrustig. Manifestanten hebben ook de brug in de rue de Tolbiac bezetten. Dat is vlakbijhet ministerie voor Financiën. 

Pensioenplannen

In Parijs vinden vandaag uitzonderlijk veel grote manifestaties plaats. Er vindt ook een vakbondsactie tegen de pensioenplannen van de regering plaats en een klimaatbetoging.