Frans Van Looy, oud-renner en ploegleider, is overleden
Frans Van Looy, één van de mannen bij Molteni samen met Eddy Merckx. Foto: belga

Voormalig renner en ploegleider Frans Van Looy is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij is uit het leven gestapt na een conflict over de ouderlijke woonst.

Frans Van Looy was beroepsrenner tussen 1972 en 1982. Op zijn erelijst staan onder meer de Schaal Sels, de Nationale Sluitingsprijs in Putte-Kapellen (tot drie keer toe), Nokere Koerse, de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven, Brussel-Ingooigem (nu Halle-Ingooigem) en ritzeges in de Dauphiné Libéré en de Ronde van Catalonië. Freddy Maertens hield hem in 1975 in een sprint van de zege in Parijs-Tours.

Echte topkoersen won hij niet als renner, maar als ploegleider bikkelde Frans Van Looy wel mee voor overwinningen op het hoogste niveau.

Een constante doorheen zijn loopbaan was dat voor Van Looy het leven meer was dan wielrennen. ‘Ik heb nooit als een pater geleefd’, zei hij daaromtrent in het boek De Mannen achter Merckx van Patrick Cornillie en Johny Vansevenant. Of: ‘Wat heb ik er toch weinig voor gedaan! Had ik wat wat meer zelfdiscpline gehad, dan zou ik ongetwijfeld méér uit mijn carrière gehaald hebben. Maar de vraag is of ik dat toen wel wou.’

Na zijn loopbaan als renner werd Van Looy ploegleider. Onder andere aan de zijde van Walter Godefroot bij het grote Duitse Telekom. Waar hij werkte met toprenners als Jan Ullrich, Erik Zabel, Jens Heppner en Steffen Wesemann. Tot hij in 2006 bij T-Mobile, zoals het team later heette, na veertien jaar moest opstappen. Om dan gronden te onderhouden en tuinen aan te leggen.

Rudy Pevenage, met wie hij een volgwagen deelde bij het toenmalige Telekom, bevestigde het nieuws van het overlijden van Frans Van Looy: ‘Ik kreeg deze ochtend al diverse telefoontjes van collega oud-renners. Generatiegenoten van mezelf en Frans. Die bevestigden mij het overlijden. Ik ben er echt niet goed van. Ik wist dat Frans al een tijdje kampte met psychologische problemen. Blijkbaar heeft hij een spijtige uitweg gevonden door zichzelf van het leven te beroven’, stelt een aangeslagen Pevenage.

‘Ik ben zo’n tien jaar aan de slag geweest met Frans bij Team Telekom. Manager was toen Walter Planckaert. Frans en ikzelf waren de sportdirecteurs. Van Looy was in die periode zeer goede maatjes met Erik Zabel. Het was wat zijn poulain. Ook met de rest van de renners had Van Looy een zeer goede band. Het was al een tijdje geleden dat ik Frans nog ontmoet had. Het moet op een koers geweest zijn zo’n twee jaar geleden. Dit nieuws komt zeer hard aan.’ aldus Pevenage.

Waarom Frans Van Looy uit het leven stapte

Volgens zijn broer Fons is het levenseinde van Frans Van Looy het trieste gevolg van een aanslepende kwestie over de ouderlijke woonst die hij zou moeten verlaten. 

Het drama voltrok zich donderdag, één dag nadat broer Fons Van Looy (70) naar eigen zeggen nog samengezeten had met een afvaardiging van het Agentschap Wegen en Verkeer. De hoeve waarin Frans woonde, werd na 2015 eigendom van het AWV. Dat had een deal voorgesteld: de omliggende terreinen mocht Frans nog blijven gebruiken, maar de woning werd ongeschikt geacht om erin te blijven wonen. En dus moest Frans verhuizen, ook nadat hij de ouderlijke hoeve renoveerde.

De dreiging van een deurwaarder die komende week voor de boerderij in Merksem zou staan, is Frans volgens zijn broer teveel geworden.

 'Frans besteedde al zijn spaarcenten ter renovatie en iedere gezond denkende mens kon en kan zien dat er absoluut geen gevaar noch voor hemzelf noch voor derden aanwezig was. Dat hij dus voor de komst van de deurwaarder op 26/9 met bed en salon en ... buiten moest, kon hij niet meer aan. Hij was jullie allemaal erg dankbaar en in zijn naam : Bedankt', aldus zijn broer op Facebook. Met die ‘bedankt’ verwijst Fons naar een petitie die afgelopen maanden nog meer dan 3.000 stemmen verzamelde om de hoeve bewoonbaar te houden. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be