Omstreden studentenclub Sofia mag heropstarten
Themabeeld: de eerste overkoepelende cantus in Antwerpen, maart 2019. Foto: walter saenen
Sofia, de studentenvereniging van de faculteit Rechten aan de Universiteit Antwerpen, mag heropstarten. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Sofia werd vorig jaar in december geschorst na een reeks incidenten.

Het trieste dieptepunt van de Antwerpse studentenclub was een galabal in november vorig jaar. 

Meerdere leden van Sofia, het praesidium incluis, waren al stomdronken nog voor de duizend gasten arriveerden. Een grote vechtpartij volgde op een reeks kleine schermutselingen eerder die avond. Het feest werd stilgelegd door de politie en uiteindelijk werden er vijftien processen-verbaal opgesteld. Er was ook veel materiële schade. 

Daarop besloot de Universiteit Antwerpen om Sofia te schorsen tot 1 september 2019. De club, opgericht in 1960, kreeg geen financiering meer van de universiteit, mocht geen universiteitslokalen meer gebruiken en geen studentikoze activiteiten meer organiseren.   

De voorbije maanden werkte de studentenclub aan een uitgebreid stappenplan om zich te herpakken. Zo belooft Sofia kleinere feesten en meer aandacht voor faculteitgerichte activiteiten zoals het organiseren van een jobbeurs en een uitstap naar het justitiepaleis.

En de cantussen? De nieuwe voorzitter van Sofie, Pauline Rooryck, belooft waterkannen op alle tafels tijdens die cantussen.

De universiteit juicht de beslissingen van de studentenclub toe maar stelt dat Sofia nauwer zal worden opgevolgd dan andere clubs.