Californië en 23 staten starten klimaatrechtszaak tegen Trump
Klimaatbetogers, gisteren in New York Foto: Photo News

Californië en 23 andere Amerikaanse staten zijn een rechtszaak begonnen tegen de regering-Trump. Ze willen ingaan tegen de beslissing van president Trump om de staten de bevoegdheid te ontnemen om strengere uitstootnormen voor auto’s op te leggen dan die bepaald door de federale regering in de VS.

De strenge Califonische milieu-eisen waren Trump al langer een doorn in het oog. Hij wil dat de federale overheid de regels bepaalt en die minder streng maakt. Volgens de president leiden minder strenge regels ertoe dat auto’s minder duur worden en dat er meer worden gebouwd. Dat creëert volgens hem meer banen.

De Californische gouverneur Gavin Newsom had eerder deze week al laten weten de stap van Trump te zullen aanvechten.

De speciale bevoegdheid van Californië om strengere uitstootnormen uit te vaardigen dan de federale regering dateert van de jaren 1960, toen Los Angeles met zware smog te maken had en dit door de staat als een gezondheidscrisis beschouwd werd. Californië voerde toen zijn eigen emissienormen in, nog voor de federale Clean Air Act van kracht werd in de jaren 1970. Er werd vervolgens bepaald dat Californië zijn eigen emissienormen mocht uitvaardigen, zolang die niet minder strikt waren dan de federale.

California krijgt onder meer de steun van New York, Michigan, Colorado, Illinois, New Jersey, Massachusetts en de staat Washington.

Dat Californië vrijdag de rechtszaak begon is allicht geen toeval. Vrijdag trokken in vele landen, en ook in de VS, klimaatbetogers door de straten. Wereldwijd zou het om vier miljoen betogers gaan.

In New York sprak activiste Greta Thunberg de menigte toe. Zij hoopt dat de wereldleiders die bijeenkomen in New York voor een klimaattop eindelijk leadership gaan tonen. En als ze niet naar ons luisteren, zullen we ervoor zorgen dat ze luisteren, zei ze.

Californië en 23 staten starten klimaatrechtszaak tegen Trump
Foto: Photo News