Trump noemt klacht klokkenluider ‘belachelijk verhaal’
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump wuift de beschuldigingen van een klokkenluider weg. ‘Het is een belachelijk verhaal.’

The Washington Post schrijft dat een klokkenluider uit de inlichtingendiensten een gesprek van Trump met een buitenlandse leider ‘zo verontrustend’ vond dat hij naar de inspecteur-generaal van het departement trok.

Het zou gaan om een gesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Trump sprak met hem op 25 juli. De klacht van de klokkenluider dateert van 12 augustus.

Trump zou volgens Amerikaanse media willen dat Oekraïne een onderzoek voert naar Joe Biden en diens zoon, in ruil voor meer militaire steun. Joe Biden wordt mogelijk de Democratische tegenstander van Trump bij de verkiezingen van volgend jaar. Zijn zoon, Hunter Biden, werkte voor een Oekraïens gasbedrijf terwijl zijn vader vicepresident was.

Hillary Clinton, de Democratische tegenstander van Trump in 2016, beschuldigt Trump ervan dat hij ‘opnieuw’ een buitenlandse mogendheid om hulp vraagt in een verkiezing.

‘Gesprekken altijd gepast’

De Amerikaanse president spreekt van politieke spelletjes en noemt de klokkenluider partijdig. ‘Het is een belachelijk verhaal’, verklaarde hij. ‘Hij zou zelfs geen informatie mogen hebben. Ik heb gesprekken met vele leiders gehad. Ze zijn altijd gepast.’

Trump roept tegelijkertijd op om de financiën van Biden te onderzoeken. ‘Het maakt niet uit wat ik heb besproken, iemand zou de miljarden van Joe Biden moeten bekijken’, zei hij aan journalisten. ‘Jullie doen dat niet omdat hij een Democraat is.’

De Democraten in het Congres eisen meer duidelijkheid en een volledige transcriptie van het telefoongesprek, maar de directeur van National Intelligence Joseph Maguire weigert details van de klacht met congresleden te delen.

Ook Rudy Giuliani, de advocaat van de president, ontkende op de Amerikaanse zender CNN dat hij Oekraïne had aangespoord onderzoek te doen naar Biden. Maar zo’n dertig seconden later gaf hij het toch toe. ‘Natuurlijk deed ik dat’.