Thomas Cook heeft nog meer geld nodig, klanten ongerust
Foto: reuters

Het aandeel van de noodlijdende Britse reisgroep Thomas Cook ging vanmorgen tot ruim 20 procent lager. Sommige klanten maken zich zorgen.

Thomas Cook heeft nog 200 miljoen pond extra nodig, bovenop de eerder aangekondigde 900 miljoen pond. Omgerekend is dat samengeteld ruim 1,2 miljard euro.

Thomas Cook zucht onder een grote schuldenlast. Vorige week bereikte het meer dan 170 jaar oude bedrijf een akkoord over een reddingsplan. De Chinese grootaandeelhouder Fosun en een groep schuldeisers zijn van plan vers kapitaal in het bedrijf te pompen.

De gesprekken over de herkapitalisatie en reorganisatie lopen nog, zegt het bedrijf in een mededeling. ‘Die gesprekken bevatten een recente vraag voor een seizoensgebonden kredietlijn van 200 miljoen pond, bovenop de eerder aangekondigde injectie van nieuw kapitaal van 900 miljoen pond’, klinkt het.

Ongeruste klanten

De berichtgeving over de penibele financiële toestand van de Britse reisgroep Thomas Cook leidt ertoe dat ook de Belgische afdeling van de touroperator extra vragen krijgt van ongeruste klanten.

Thomas Cook België, actief met de merken Thomas Cook en Neckermann, verzorgt in ons land jaarlijks de vakantie van gemiddeld 700.000 Belgen. Momenteel zijn meer dan 10.000 mensen op reis met Thomas Cook België. 'Klanten kunnen zoals steeds terecht in de kantoren, op het contact center of via chat in geval van vragen', aldus het bedrijf.

Thomas Cook is aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling. Bij het Garantiefonds wenst men geen toelichting te geven op de situatie bij Thomas Cook.