Honderden migranten in Brussel dreigen terug op straat te belanden
Het opvangcentrum La Porte d’Ulysse in het Brusselse Haren. Foto: amg

Het opvangcentrum voor transmigranten La Porte d’Ulysse in het Brusselse Haren dreigt zondag de deuren te moeten sluiten. Wordt geen nieuw gebouw gevonden, dan dreigen ruim 350 migranten terug op straat te belanden.

La Porte d’Ulysse wordt al meer dan een jaar door de stad Brussel gehuurd en door het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen uitgebaat. In het centrum verblijven zo’n 350 migranten, mensen die voorheen voornamelijk in het Maximiliaanpark aan het Noordstation verbleven.

De eigenaar van het gebouw, citydev.brussels, start binnenkort echter met de voorbereidingen om op de site waar het opvangcentrum gelegen is een nieuwe gewestelijke school voor veiligheidsberoepen (Brusafe) uit te bouwen. Het opvangcentrum moet daarom weg uit La Porte d’Ulysse, maar een ander gebouw is er nog niet.

‘We moeten het gebouw op 30 september aan de eigenaar overdragen, maar we hebben een tiental dagen nodig om te verhuizen. We hopen nog enkele dagen te kunnen blijven tot er een ander gebouw gevonden is’, zegt de woordvoerder van het platform, Mehdi Kassou.

‘We hebben logistieke deadlines, onder meer voor het ontmantelen van de douches in de sanitaire containers. Daarvoor is bijzonder vervoer nodig, dat improviseer je niet zomaar’, zegt Kassou. Hij wijst er nog op dat elke nacht 200 vluchtelingen bij gezinnen thuis worden opgevangen. ‘Ik weet dat bepaalde mensen zich nog meer zullen mobiliseren als La Porte d’Ulysse de deuren sluit. Maar we zullen geen oproep lanceren. De verantwoordelijkheid ligt bij de politiek.’

Geen federale hulp

Brussels minister voor Sociale Integratie Alain Maron (Ecolo), samen met Elke Van den Brandt (Groen) verantwoordelijk voor het dossier, gaf dinsdag al tijdens het vragenuurtje toe dat er nog geen oplossing gevonden was, maar hij maakte zich wel sterk dat er opvang gevonden zal worden.

‘We kunnen de 350 mensen niet op straat zetten of terug naar het Maximiliaanpark sturen’, aldus de Ecolo-minister. De Brusselse regering vroeg ook al de hulp van de verschillende Brusselse gemeenten, de gewestelijke operatoren, de privésector en de federale overheid om een opvanggebouw te vinden.

Op veel hulp van de federale overheid hoeft Brussel echter niet rekenen. In Terzake zei federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) niet van plan te zijn op vragen van Brussel in te gaan. ‘Als Brussel beslist illegalen op te vangen dan moeten ze de factuur niet naar mij sturen’, zei ze. ‘Als die mensen geen asiel willen aanvragen en als illegaal hier blijven, dan moeten ze teruggaan.’