Dambreuk Brazilië: mijnuitbater moet familie schadevergoeding betalen
Foto: REUTERS

Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale is donderdag veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding aan een familie die het slachtoffer werd van de dambreuk in januari. Het is het eerste vonnis in een individuele rechtszaak tegen het bedrijf.

De rechter besliste dat het bedrijf 11,875 miljoen real (2,85 miljoen euro) moet betalen aan de familieleden van twee broers en een zwangere vrouw die omkwamen bij de ramp. Vale kan nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Ook andere families hebben beslist om naar de rechter te stappen en zelf een zaak tegen de mijnuitbater aan te spannen.

Meer dan 270 slachtoffers

Op 25 januari brak de dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal raakte een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib. Meer dan 270 mensen kwamen om of raakten vermist.

In juli werd Vale veroordeeld tot de betaling van alle schade die de dambreuk veroorzaakte. ‘De evaluatie van het bedrag blijft niet beperkt tot het aantal dodelijke slachtoffers, omdat het ook een invloed heeft op de lokale en regionale omgeving, net als op de economische activiteiten in de getroffen regio’s’, beargumenteerde de rechter. Het bedrijf kondigde toen zelf aan dat het 400 miljoen real, omgerekend zo’n 95 miljoen euro, aan schadevergoedingen zou betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers.