Football Leaks-hacker beschuldigd van afpersing
Foto: AFP

Rui Pinto, de man achter de onthullingen van Football Leaks die sinds maart in voorlopige hechtenis zit, is onder meer in verdenking gesteld wegens afpersing met verzwarende omstandigheden en computersabotage. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Portugal donderdag gemeld.

De 30-jarige Portugees wordt in totaal voor 147 delicten vervolgd volgens de samenvatting van de akte van beschuldiging, die ook zijn vroegere advocaat Anibal Pinto viseert.

De verdachte ‘heeft zich van verscheidene computerprogramma’s en digitale instrumenten bediend om zich zonder toestemming en anoniem toegang te verschaffen tot mailboxen om er de inhoud uit te halen’, preciseerde het parket-generaal in een mededeling.

Pinto werd in maart door Hongarije uitgeleverd, want hij zou gepoogd hebben het investeringsfonds Doyen Sports af te persen door 500.000 à 1 miljoen euro te eisen in ruil voor het niet langer publiceren van documenten die hij illegaal bekomen had in de computersystemen van de club Sporting Lissabon en van Doyen.

Volgens het Portugese Openbaar Ministerie drong Pinto ook binnen in de informaticasystemen van de Portugese Voetbalfederatie, het advocatenkantoor PLMJ en het parket-generaal van Portugal.

De advocaten van Pinto stellen hun cliënt voor als een ‘heel belangrijke Europese klokkenluider’, die de parketten van verscheidene landen, waaronder België, in staat stelde onderzoeken te openen naar verduistering in het voetbal.