Gantz wil premier worden van eenheidsregering
Benjamin Netanyahu (links), president Reuven Rivlin (midden) and Benny Gantz, vanmorgen tijdens een herdenkingsplechtigheid voor Shimon Peres. Foto: afp

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil geen derde verkiezingsdag en roept zijn opponent Benny Gantz op om een eenheidsregering te vormen. Die vraagt om daar dan de premier van te worden

Netanyahu roept op tot de vorming van een regering van nationale eenheid, nu de tweede parlementsverkiezingen dit jaar in Israël geen duidelijke winnaar hebben opgeleverd. Uit de resultaten na de stembusslag dinsdag blijkt dat hij noch zijn belangrijkste opponent Benny Gantz, de gewezen opperbevelhebber van het leger en leider van de partij Blauw-Wit, in staat zullen zijn een regering te vormen.

‘Tijdens de verkiezingen riep ik op tot de oprichting van een rechtse regering. Helaas tonen de verkiezingsresultaten dat dit niet mogelijk is’, zegt Netanyahu. ‘Het volk besliste niet tussen de twee kampen.’ Volgens hem is er geen andere keuze dan de vorming van een eenheidsregering. Hij riep Gantz dan ook op tot een ontmoeting later op donderdag.

Netanyahu zei ook gekant te zijn tegen een derde verkiezingsdag. Bij de parlementsverkiezingen van 9 april slaagden Netanyahu en zijn Likoed-partij en nadien Gantz er ook niet in een regering te vormen binnen de maximumtermijn.

Gantz lijkt het idee genegen, maar onderstreept in een eerste reactie dat hij zelf premier wil zijn van zo'n regering. 'Ik ben van plan om een brede liberale eenheidsregering te vormen', zegt Gantz in een verklaring aan de pers, 'met mij aan het hoofd'.

Twee dagen na de parlementsverkiezingen tonen de voorlopige resultaten dat 31 van de 120 zetels in de Knesset voor Likoed, de partij van Netanyahu, zijn en 33 zetels naar de partij van Benny Gantz gaan.

Wat de coalitievorming van een eenheidsregering overigens kan bemoeilijken is dat Likoed en de andere rechtse en religieuze partijen die Netanyahu steunen, een overeenkomst hebben ondertekend dat ze niet zonder elkaar een coalitie zullen vormen.