De Canadese premier Justin Trudeau heeft zich woensdag uitgebreid verontschuldigd nadat een foto was opgedoken, waarop hij te zien is met blackface. Intussen is nog een video opgedoken van een ander incident. 'Ik had beter moeten weten.'

Time Magazine bracht woensdag de bal aan het rollen door een foto te publiceren waarop een 29-jarige Trudeau te zien is met een tulband, een gewaad en donkerbruine schmink op zijn gezicht, handen en nek. De foto werd genomen tijdens een galafeest met het thema ‘Arabische nachten’ en werd gepubliceerd in het jaarboek van de school waar Trudeau destijds les gaf. De premier heeft zich intussen verontschuldigd voor het incident.

‘Ik had me verkleed als Aladdin en had make-up aan’, aldus Trudeau aan de Canadese televisiezender CBC. ‘Ik had dat niet mogen doen. Ik had beter moeten weten, maar dat was niet het geval. Ik heb heel veel spijt. Het was iets waarvan ik op dat moment niet dacht dat het racistisch was, maar nu zie ik dat het iets racistisch was’, aldus de premier.

Trudeau gaf ook toe dat het niet bij die ene keer was gebleven en hij ook donkerbruine schmink had gedragen voor een talentenshow waar hij een liedje zong van Harry Belafonte, toen hij in de middelbare school zat.

Donderdag is echter nóg een video opgedoken waarop Trudeau te zien is met blackface. Global News publiceerde de korte videoclip die uit de jaren negentig dateert, maar kon niet vertellen waar de beelden zijn opgenomen.

'Mijn acties hebben mensen gekwetst, en daar heb ik heel veel spijt van', aldus de reactie van Trudeau na het opduiken van deze videoclip. 'Je gezicht zwartmaken, wat de context ook mag zijn, is altijd onaanvaardbaar door de racistische geschiedenis van blackface. Dat zou ik toen ook al begrepen moeten hebben, het zou nooit mogen zijn gebeurd.'

Al in opspraak in corruptiezaak

 

De ‘blackface’ dateert uit de negentiende eeuw, toen blanke acteurs zichzelf zwart schilderden om zwarten te spelen. Vandaag wordt die praktijk als racistisch beschouwd. Verschillende bekende mensen zijn, vooral in de VS, de laatste jaren in opspraak gekomen toen foto’s opdoken waarop ze zich als zwarte hadden verkleed. Tv-presentatrice Megyn Kelly verloor zelfs haar show op NBC omdat ze het blackface-fenomeen verdedigde.

De controverse komt voor Trudeau op een lastig moment, nu hij volop bezig is met zijn campagne voor de federale verkiezingen op 21 oktober. Hij was al in opspraak gekomen door zijn aanpak in het corruptieonderzoek naar ingenieursbedrijf SNC-Lavalin. Hij wordt beschuldigd van het breken van de regels rond belangenvermenging, omdat hij druk probeerde uit te oefenen op een voormalige minister.