Palestijnse president wil geen nieuwe regering-Netanyahu
De Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens zijn bezoek aan Oslo. Foto: REUTERS

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zich woensdag uitgesproken tegen een nieuwe Israëlische regering geleid door Benjamin Netanyahu.

‘Onze positie: tegen Netanyahu’, liet Abbas tijdens een bezoek aan de Noorse hoofdstad Oslo weten. Abbas’ mening lijkt veel meer uitgesproken dan die van zijn minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki. Die verklaarde eerder op de dag dat de Palestijnen bereid zijn om met de nieuwe premier rond de tafel te zitten om de onderhandelingen over het vredesproces te hervatten, wie die nieuwe premier ook mag worden.

Ontslagnemend premier Benjamin Netanyahu en zijn Likoedpartij hebben bij de parlementsverkiezingen van dinsdag bijna evenveel zitjes behaald als de partij Blauw-Wit van gewezen opperbevelhebber van het leger Benny Gantz (31 en 32 zetels). Likoed haalt met zijn huidige rechtse en religieuze partners bovendien niet de vereiste 60 zetels om een meerderheid te vormen, wat de deur opent voor lange onderhandelingen.

Netanyahu verklaarde vorige week nog dat hij de Jordaanvallei op de bezette Westelijke Jordaanoever wilde annexeren als hij herkozen werd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in