Amerikaanse centrale bank verlaagt rente weer
Foto: REUTERS

De Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw verlaagd. De Amerikaanse koepel van centrale banken haalde een kwart procentpunt van het belangrijkste rentetarief af. Daarmee moet de economie een steuntje in de rug krijgen, zei bankpresident Jerome Powell.

De beleidsmakers waren verdeeld over hoe het rentebeleid er de komende tijd uit moet zien. Zij lieten weten ‘te handelen zoals nodig is om de economische groei vast te houden’.

Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap hadden de financiële markten al rekening gehouden.

Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging niet voldoende. ‘Jay Powell en de Fed falen Opnieuw. Geen lef, geen gevoel, geen visie. Een vreselijke communicator’, twitterde de bewoner van het Witte Huis na het nieuwe rentebesluit.

Trump voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie.

De Fed verhoogde woensdag ook licht zijn groeiverwachting. De instelling rekent voor dit jaar nu op een groei van de economie met 2,2 procent, tegenover 2,1 procent voorheen.

Van de zeventien beleidsmakers zagen er vijf geen noodzaak voor een rentestap. Vijf anderen vonden een verlaging van een kwart procentpunt voor de rest van dit jaar voldoende. De overige zeven wilden een verlaging met een half procentpunt.

In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar.

Volgens Powell vielen onder meer de bedrijfsinvesteringen en export tegen. De uitgaven van huishoudens stegen nog altijd sterk.

De Amerikaanse centrale bank moest woensdag ook al voor de tweede opeenvolgende dag ingrijpen op de krappe markt voor kortlopende rekeningen en tientallen miljarden in het financiële systeem pompen. Een duidelijk aanwijsbare reden is er niet. De meeste experts spreken van een technisch probleem bij de Fed.