Houthi-rebellen bedreigen ook sites in Verenigde Arabische Emiraten
Een van de kruisraketten die zou zijn gebruikt bij de aanval op twee Saudische olie-installaties Foto: AP

De Jemenitische Houthi-rebellen, die beweren verantwoordelijk te zijn voor de droneaanvallen op twee Saudische olie-installaties, hebben nog tientallen andere sites in de Verenigde Arabische Emiraten in het vizier, zo klonk het dreigend in een boodschap.

In een aankondiging die woensdagavond op televisie werd uitgezonden, maakten de door Iran gesteunde Houthi-rebellen duidelijk dat de aanvallen van afgelopen weekend op twee Saudische olie-installaties snel een vervolg kunnen krijgen.

‘We hebben nog tientallen andere doelwitten op het oog in de Verenigde Arabische Emiraten. Sommigen zijn gelokaliseerd in Abu Dhabi en kunnen op elk moment worden aangevallen’, aldus Yahya Saria, woordvoerder van de Houthi’s. ‘We waarschuwen het regime van de VAE dat slechts één aanval van ons hen duur kan komen te staan’, klonk het nog.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn een belangrijke partner in de door de Saudi’s geleide coalitie, die sinds 2015 de regering van de Jemenitische president Mansour Hadi steunt in zijn strijd tegen de Houthi-rebellen.

Nieuwe drones

Het Saudische ministerie van Defensie herhaalde woensdag dat zij ervan overtuigd zijn dat de aanvallen van afgelopen weekend niet afkomstig konden zijn uit Jemen, en dat de Houthi-rebellen de aanvallen slechts hebben opgeëist om Iran buiten schot te houden.

Saria zei nog dat de drones voor die aanvallen werden gelanceerd vanop drie verschillende locaties, en per aanval vier bommen werden gebruikt. Andere drones werden ingezet ‘om de vijand te verwarren zodat de belangrijkste vliegtuigen hun doelwitten konden bereiken’. Volgens de Houthi-woordvoerder heeft de rebellengroepering nieuwe drones die worden aangedreven door ‘normale en jetmotoren’ en doelwitten diep in Saudi-Arabië kunnen bereiken.