VS en Saudi-Arabië verwachten actie van internationale gemeenschap rond 'bedreiging' door Iraans regime
Foto: Reuters

In de nasleep van de droneaanvallen op Saudische olie-installaties vorig weekend willen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman Iran verantwoordelijk stellen voor zijn 'agressief, roekeloos en bedreigdend gedrag'.

Dat deelden beide heren mee na een ontmoeting woensdag in Saudi-Arabië. 'De minister en de kroonprins hebben besproken dat het noodzakelijk is dat de internationale gemeenschap samenkomt om het hoofd te bieden aan de continue bedreiging door het Iraanse regime. Ze zijn het erover eens dat het Iraanse regime verantwoordelijk moet worden gehoude, voor zijn aanhoudend agressief, roekeloos en bedreigend gedrag', klinkt het. 

De VS en Saudi-Arabië geloven dat Iran een rol speelde in de aanvallen op twee olie-installaties van het Saudische staatsbedrijf Aramco.

Saudi-Arabië liet weten dat de aanvallen uit het ‘noorden’ kwamen en ‘ontegensprekelijk’ door Iran ondersteund werden. Het koninkrijk is nog op zoek naar de ‘exacte’ plaats van waaruit de aanvallen gelanceerd werden.

‘De aanval werd vanuit het noorden gelanceerd en werd ontegensprekelijk ondersteund door Iran’, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie, Turki al-Maliki, op een persconferentie waarop de conclusies van een officieel onderzoek werden bekendgemaakt en brokstukken van drones en kruiskraketten werden getoond.

Volgens de woordvoerder sloegen achttien drones en zeven kruisraketten op de oliesites in en kwamen ze niet vanuit Jemen, dat ten zuiden van Saudi-Arabië ligt en waar de Houthi-rebellen de aanval hebben opgeëist.

Turki al-Maliki beschuldigde Iran er niet rechtstreeks van de aanvallen vanop het Iraanse grondgebied te hebben gelanceerd. Hij zei enkel er zeker van te zijn dat het koninkrijk de plaats van de lancering zou vinden.

Intussen hebben ook de Verenigde Naties een team van experts naar Saudi-Arabië gestuurd voor een onderzoek, zo zei VN-secretaris-generaal António Guterres woensdag in New York. Saudi-Arabië nodigde eerder al internationale experts officieel uit om mee te werken aan een onderzoek naar de aanvallen, ook experts van de VN.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdag strengere sancties aan tegen Iran, omwille van de drone-aanvallen, die door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo werden bestempeld als 'een oorlogsdaad'. Critici van Donald Trump beschuldigen de president ervan met zijn verdachtmakingen richting Iran Saudi-Arabië te willen paaien.

Iran ontkent ook maar enige rol te hebben gespeeld in de aanvallen van zaterdag op twee grote olie-installaties van zijn rivaal in de regio. De islamitische republiek geeft de Jemenitische Houthi-rebellen wel politieke steun.