Trump kondigt strengere sancties aan tegen Iran
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën de opdracht gegeven de sancties tegen Iran ‘substantieel op te voeren’ na de aanvallen van vorig weekend op Saudische olie-installaties.

‘Ik heb de minister van Financiën net opgedragen de sancties tegen Iran substantieel op te voeren’, tweette Trump woensdag.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde de aanval zelfs 'een oorlogsdaad'. 'Het was een Iraanse aanval', zei Pompeo, op bezoek in Saudi-Arabië, tegen de pers. De aanval draagt 'de digitale vingerafdrukken van de ayatollah' Ali Khamenei, de geestelijke leider in Iran.

Washington is zijn campagne van maximale druk op Iran aan het opdrijven. Die begon nadat de Verenigde Staten zich hadden teruggetrokken uit het nucleaire akkoord van 2015 tussen Iran en verschillende grootmachten.

De spanningen namen deze week toe na een aanval met een drone op grote Saudische olie-installaties. Die aanval werd opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, die met Iran gelieerd zijn. Ook Saudi-Arabië herhaalde woensdag dat de aanval 'zonder twijfel' gesteund werd door Iran.

De Iraanse president Hassan Rohani zei eerder woensdag dat Iran gesprekken met de VS enkel zou overwegen als Washington een blijk van goede wil geeft en afstapt van zijn beleid om maximale druk uit te oefenen.