Nederlandse antiterreurdienst evalueert beveiliging advocaten na moordaanslag
Forensische experts zoeken op de plaats delict met snuffelhonden naar bewijsmateriaal. Foto: AP
Naar aanleiding van de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in de strafzaak tegen topcrimineel Ridouan T., is in Nederland een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dat zal de beveiliging van advocaten evalueren. Intussen wordt geschokt gereageerd op de moord.

‘Het team heeft de bevoegdheden om de beveiliging te intensiveren, zodat iedereen beschermd is tegen deze dreiging’, zei de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus woensdagmiddag.

Concreet zal worden bekeken wat nodig is om advocaten ‘veilig en ongestoord’ te laten functioneren, zo laat Grapperhaus aan de Tweede Kamer weten. ‘Er zal ook nadrukkelijk worden bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren.’

Grapperhaus noemde de moord op advocaat Derk Wiersum verder een ‘aanslag op de rechtsstaat’. ‘De georganiseerde misdaad is wéér een grens overgegaan. Ik begrijp de schok en emoties bij officieren en rechters heel goed.’ Of de overheid tekortgeschoten is in deze zaak, na de eerdere moord op de broer van de kroongetuige, wilde de bewindsman nog niet zeggen. ‘We moeten één ding niet vergeten, dit is een georganiseerde misdaad die we als samenleving - en daar was ik ook bij, als lid van de samenleving - hebben laten woekeren. Hier is nu weer een grens over gegaan. Ik zal dat ook in het kabinet heel duidelijk aan de orde stellen, hier moeten we heel hard tegenaan.’

Dader voortvluchtig

Advocaat Derk Wiersum werd woensdagochtend om half 8 neergeschoten vlak bij zijn huis, midden in de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert. De dader is nog steeds voortvluchtig, de politie houdt een klopjacht. Het zou gaan om een jongeman tussen zestien en twintig jaar oud, ongeveer 1,75 meter groot en in het zwart gekleed. Een getuige hoorde een alarm afgaan, waarna een man begon te schreeuwen. Daarna klonken vier schoten. 'Ik dacht dat iemand vuurwerk afstak, maar toen zag ik mensen wegrennen.'

Wiersum was de advocaat van Nabil B., een kroongetuige in een grote liquidatiezaak. B. maakte jarenlang deel uit van de entourage van  Ridouan T, het hoofd van een criminele organisatie. Hij wordt, samen met enkele handlangers, verdacht van een reeks moorden. Nabil B. was zelf betrokken bij twee moorden. In juli heeft hij in het openbaar verklaringen afgelegd tegen mensen uit de organisatie. 'Een groot deel van die mensen is daarop aangehouden. Die zitten vast en worden ook vervolgd', zei NOS-journalist Remco Andringa op de radio. In ruil voor zijn getuigenis krijgt B. strafvermindering.

Nabil B. wees Ridouan T. en zijn handlanger Saïd R. aan als de opdrachtgevers van de liquidaties en pogingen tot moord. De twee criminelen zijn voortvluchtig. 

'Hij weet te veel'

In maart 2018 werd de broer van Nabil B. al vermoord, een week nadat hij als kroongetuige voorgesteld was door de Nederlandse justitie. 

Sinds de moord op de broer werd al rekening gehouden met een aanslag op een advocaat. Een strafrechtadvocaat die de 44-jarige Wiersum goed kent maar niet met naam genoemd wil worden, vertelt aan NRC dat er in de onderwereld al een tijd verhalen gingen over een aanslag op Wiersum. 'Hij zou te veel weten, te veel namen kennen.'

Nederland reageert geschokt en verontrust. 'Een afschuwelijke moord', zegt de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. 'Het is een niet eerder vertoonde aanval op de advocatuur die het wezen van de rechtsstaat aantast.' De moord leidt volgens haar tot angst en onrust onder advocaten.

Ook de Orde van Vlaamse balies (OVB) reageert geschokt. 'Dat een advocaat wegens de uitoefening van zijn beroep wordt doodgeschoten, is onaanvaardbaar en is verontrustend', zegt de OVB in een persbericht.