Britten hamsteren champagne voor feestdagen
Foto: AFP

Britse importeurs en drankhandelaren hamsteren op grote schaal bier, wijn, champagne en andere dranken voor de feestdagen. Ze vrezen dat de Brexit, gepland op 31 oktober, invoer van drank uit de Europese Unie zal hinderen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Zeker een op de vijf bedrijven heeft om die reden voorbereidingen voor Kerstmis en oud en nieuw vervroegd. Ze hebben meer personeel in dienst genomen. Opslagruimte is door de hoge vraag duurder dan normaal, blijkt uit een onderzoek van de Britse logistiekvereniging CIPS.

Importeurs vrezen na de Brexit moeilijkheden in de havens. Ook wordt rekening gehouden met een waardedaling van het Britse pond ten opzichte van de euro, waardoor goederen uit de EU duurder worden.

Vooral wijnimporteurs slaan groot in. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste importeur van champagne, jaarlijks gaan er meer dan 26 miljoen flessen van Frankrijk naar Groot-Brittannië. Maar er is voldoende champagne gehamsterd voor een jaar. ‘Er zal geen champagnecrisis zijn met kerst’, verzekert een Britse wijnkenner in The Guardian.