Belgische F-16’s onderscheppen vier Russische vliegtuigen bij Baltische zee
Een Belgische F-16 Foto: VUM

Belgische F-16’s die sinds eind augustus worden ingezet in Litouwen hebben dinsdag vier Russische vliegtuigen onderschept die zonder toelating het luchtruim van de Navo waren binnengevlogen.

Het ging om twee toestellen van het type TU-160 Blackjack (Tupolev) en twee van het type SU-27 (Soechoj) die niet over een vluchtplan beschikten. ‘De toestellen werden door twee F-16’s begeleid tot buiten het luchtruim van de Navo’, meldt de Belgische luchtmacht.

Sinds de toetreding van onder meer Estland, Letland en Litouwen tot tot de Navo in maart 2004 zijn in die landen vliegtuigen van de verdragsorganisatie aanwezig. Ze beschikken namelijk niet over eigen gevechtsvliegtuigen om hun luchtruim te beschermen.Het was de eerste maal dat de Belgische F-16's in de regio in actie moesten komen sinds de start van hun missie op 3 september.

 

Dinsdag omstreeks 13 uur kreeg het Belgische detachement in Litouwen een alarm en twee F-16’s stegen onmiddellijk op. Na enkele minuten vliegen bevonden de F-16’s zich bij de vier Russische toestellen.

De Blackjack is een supersonische, strategische bommenwerper die kernwapens kan dragen. Het toestel heeft een reikwijdte van 12.300 kilometer en kan tot twee keer de snelheid van het geluid halen, aldus nog de Belgische luchtmacht.

Uit goede bron vernam Belga dat de toestellen zonder toestemming in het NAVO-luchtruim vlogen. Het Russische ministerie van Defensie stelt echter dat de bommenwerpers boven neutrale wateren vlogen tijdens een geplande vlucht. ‘Op sommige etappes van de route werden de langeafstandsvliegtuigen geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen van de Belgische, Deense, Poolse, Finse en Zweedse luchtmacht’, aldus het ministerie. Dat ministerie verspreidde videobeelden van de verschillende toestellen op sociale media.

Voor de missie ‘Baltic Air Policing’ staan twee F-16’s dag en nacht klaar om in enkele minuten op te stijgen. Zulke ‘scrambles’ kunnen vaak voorkomen, in functie van de activiteit van de Russen in het luchtruim boven de Baltische Zee. Volgens de NAVO schakelen Russische legervliegtuigen vaak hun transponder uit, een elektronisch toestel dat toelaat een vliegtuig in de vlucht te identificeren, en zijn er vaak geen vluchtplannen neergelegd.