(Voorlopig) gelijkspel tussen Netanyahu en uitdager Gantz in Israël
Foto: Reuters

Uit de eerste officiële resultaten, met 90 procent van de stemmen geteld, blijkt dat de partij van premier Netanyahu en zijn uitdager Gantz evenveel zetels binnenrijven. Een patstelling.

Met meer dan 90 procent van de stemmen geteld, komen de twee grootste partijen op 32 zitjes uit in het parlement, zo melden Israëlische media woensdagochtend. De partij van Netanyahu, Likoed, en die van voormalig opperbevelhebber van het leger Benny Gantz, 'Blauw-Wit' staan dus nek aan nek in de spannende verkiezingen voor het parlement in Israël. 

De zittende premier Netanyahu deed nog geen uitspraken over de uitslag. Tijdens een toespraak voor de leden van zijn Likoedpartij dinsdagnacht zei hij enkel dat hij de verkiezingsuitslag afwachtte.  

Netanyahu's verschijning stond wel in contrast met zijn triomfantelijke overwinningsspeech na de stembusgang vijf maanden geleden. Doordat geen enkele partij er toen in slaagde een regering te vormen, moesten de Israëli's gisteren opnieuw gaan stemmen. 

'Missie volbracht'

Benny Gantz, voormalig generaal en Netanyahu's belangrijkste uitdager, blaakte woensdagochtend van zelfvertrouwen. Gantz reageerde toen op de eerste exitpolls, die Netanyahu aanvankelijk op verlies zetten. Blauw-Wit heeft haar 'missie volbracht', zei Gantz. Tegelijk liet Gantz weten dat enkel officiële resultaten uitsluitsel over de verkiezingsuitslag zullen geven.  

Geen van beide kampen beschikt over een meerderheid in het Israëlische parlement. Als gevolg zou de ultrarechtse partij Jisrael Beeténoe van voormalig Defensieminister Avigdor Lieberman, met zijn 8 à 10 zetels, bepalend worden.

Die laatste riep dinsdagavond al op tot een regering van nationale eenheid, met Likoed én Blauw-Wit. 'Er is slechts één optie voor ons en dat is de vorming van een brede, liberale regering van nationale eenheid, bestaande uit Jisrael Beeténoe, Likoed en Blauw-Wit', zei Lieberman na de eerste exitpolls. 

Zionistische regering

Dinsdagnacht kondigde Netanyahu voor zijn aanhangers in Tel Aviv nog aan dat hij een 'sterke, zionistische regering' op de been wil brengen. Volgens de zittende premier bevindt Israël zich momenteel op een 'historisch punt', met een existentiële bedreiging door Iran. Hij verwees ook naar het vredesplan voor het Midden-Oosten dat de Amerikaanse president Donald Trump voorbereidt. 'Daarbij wil je geen regering met Arabische, anti-zionistische partijen hebben', liet hij optekenen.

Die uitspraak leek ook een uithaal naar Benny Gantz en de mogelijkheid dat die voor een regering met stilzwijgende steun van een Arabische partij zou gaan. Veel rechtse kiezers beschouwen die optie als een teken van ontrouw aan Israël. 

Gantz zei dinsdagnacht alvast dat hij onmiddellijk contact wil opnemen met de andere partijen om een eenheidsregering op de been te krijgen. Hij wil praten zowel met Lieberman 'als met andere mogelijke coalitiepartners'.

In Israël vonden gisteren al voor de tweede keer dit jaar parlementsverkiezingen plaats. Noch premier Benjamin Netanyahu, die steeds meer in het nauw gedreven wordt wegens corruptieschandalen, noch gewezen opperbevelhebber Benny Gantz slaagden er bij de parlementsverkiezingen van 9 april in binnen de maximumtermijn een regering te vormen.