Parket in beroep tegen enkelband voor Melikan Kucam
(archiefbeeld) Foto: rr

Het parket van Antwerpen gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om Melikam Kucam onder elektronisch toezicht te plaatsen. De Mechelse N-VA’er blijft dus voorlopig in de cel en verschijnt nu binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam zich fors zou laten betalen hebben om Assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Kucam ontkent de aantijgingen. 

De raadkamer wilde hem dinsdag de gevangenis laten verlaten met een enkelband om, maar het parket verzet zich daartegen. Het is nu aan de kamer van inbeschuldigingstelling om te oordelen over zijn verdere voorlopige hechtenis.

Ook Kucams zoon en echtgenote belandden een tijdje achter de tralies. Zijn zoon werd in maart vrijgelaten onder voorwaarden, zijn echtgenote vorige week. Aangezien zij als voorwaarde een contactverbod met Kucam kreeg opgelegd, moest hij van de raadkamer bij zijn ouders gaan wonen met zijn elektronische enkelband.