Olieprijsschok stopt winstreeks op Wall Street
De aandelenmarkten leden maandag onder de gevolgen van de stijging in olieprijzen na een aanval op twee belangrijke olie-installaties in Saudi-Arabië. Foto: AP

Na acht handelsdagen op rij met winst, zijn de aandelenbeurzen in New York maandag in het rood gesloten.

Beleggers keken vooral naar de oliesector na de sterk gestegen olieprijzen als gevolg van de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië.

Door de aanvallen op de olie-installaties in Abqaiq en Khurais afgelopen zaterdag werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. President Donald Trump heeft toestemming gegeven om de strategische oliereserve van de Verenigde Staten te gebruiken. Een vat Amerikaanse olie steeg 12,9 procent in prijs tot 61,94 dollar. Brent-olie werd 13 procent duurder tot 68,06 dollar per vat.

Grote olieconcerns als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips wonnen 2,2 tot 9,1 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean dikten tot 13,6 procent aan. De luchtvaartsector kwam daarentegen onder druk te staan door de vrees voor hogere brandstofprijzen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,3 procent. Technologiebeurs Nasdaq zakte ook 0,3 procent. De euro was 1,0997 dollar waard, tegen 1,1004 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen.