Opperrechter Kavanaugh opnieuw onder vuur
Foto: REUTERS

De Amerikaanse opperrechter Brett Kavanaugh ligt na zijn omstreden benoeming van vorig jaar opnieuw onder vuur. De Amerikaanse krant The New York Times publiceerde een artikel over een boek, waarin beschuldigingen van seksueel misbruik uit de doeken worden gedaan. President Donald Trump neemt het op voor de opperrechter.

De Amerikaanse krant publiceerde dit weekend een artikel naar aanleiding van een boek dat binnenkort verschijnt over de omstreden Amerikaanse opperrechter Brett Kavanaugh. In dat werk staat een nieuwe verklaring van een getuige over een incident waarbij de Amerikaanse rechter betrokken zou zijn geweest.

Kavanaugh zou in zijn studiejaren zijn geslachtsdeel in het hand van een toenmalige studiegenoot van Yale hebben gedrukt. Het voorval zou zijn gerapporteerd aan de FBI en verschillende Senatoren, maar nooit zijn onderzocht. Volgens de journalisten van The New York Times zouden zeker zeven mensen al jarenlang van het incident weten.

In eerdere berichtgeving van The New York Times en ook De Standaard stond niet vermeld dat de vrouw in kwestie zich het voorval niet herinnert en niet wilde geïnterviewd worden. The New York Times verduidelijkte dat die informatie wel in de eerste versie van het artikel stond, maar uiteindelijk niet werd opgenomen in de gepubliceerde tekst. Dat gebeurde om te vermijden dat de naam van het slachtoffer in de teskt verscheen. De krant spreekt nu van een 'redactionele vergissing'. 

 

‘Leugens’

Verschillende Democratische presidentskandidaten zoals Kamala Harris, Elizabeth Warren en Julian Cástro, riepen op de opperrechter af te zetten naar aanleiding van de nieuwe verklaring.

De Amerikaanse president Donald Trump nam het op Twitter op voor Kavanaugh en adviseerde hem aangifte te doen wegens smaad. Hij heeft het over ‘leugens’ en ‘valse beschuldigingen’. Kavanaugh ontkent de nieuwe beschuldigingen, aldus een woordvoerder van het Hooggerechtshof.

Krappe benoeming

De rechter kwam vorig jaar onder vuur te liggen omdat hij in de jaren tachtig een aantal keren vrouwen zou hebben betast. Hij zou ook zijn geslacht in het gezicht van vrouwen hebben geduwd. Hij werd voor zijn aanstelling als opperrechter door drie vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Kavanaugh ontkende dit steevast.

Kavanaugh legde in oktober 2018 de eed af voor het Hooggerechtshof in Washington. Zijn benoeming werd goedgekeurd met 50 stemmen tegen 48 – Republikeinen tegen Democraten, met in beide partijen één afwijkende stem. De krapste benoeming sinds 1881.

Zijn omstreden benoeming was een enorme zege voor de Republikeinen. Al sinds Ronald Reagan in de jaren tachtig timmert het rechts-conservatieve kamp aan overwicht in het Supreme Court. Dat is uiterst belangrijk, omdat het Amerikaanse recht minder dan het onze op wetten steunt, en veel meer op de dwingende arresten van dat hoogste gerechtshof.

De benoeming bekroonde enerzijds Trumps oorlogszuchtige stijl, maar toonde anderzijds dat de legitimiteit van het Amerikaanse systeem in duigen ligt. De tweedracht in de ‘Verenigde’ Staten bereikte door Kavanaugh een recordhoogte. William Bennet, conservatief opiniemaker, zei daarover: ‘Sinds de burgeroorlog zijn we niet meer zó verdeeld geweest, en dat met een verontrustende twijfel over de legitimiteit van het Supreme Court.’