Zoekactie naar twee vermiste duikers stopgezet
Archiefbeeld Foto: Belga

De zoekactie naar de twee vermiste sportduikers die zondag startte, wordt stopgezet. Dat meldt het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) maandag. Alle middelen werden teruggeroepen. ‘De overlevingskansen zijn te klein geworden’, luidt het.

Aan de kust werd sinds zondagmiddag met man en macht gezocht naar twee vermiste duikers. Zij gingen in het water op de grens tussen België en Frankrijk, zo’n twaalf à vijftien kilometer van de kust. Bij de zoekactie werden verschillende reddingsboten en een helikopter van het MRCC ingezet. De helikopter zocht tot zondagavond laat met een infraroodcamera naar het duo. Ook de Franse reddingsdiensten werden ingeschakeld.

Maandagochtend vertrok er nog een helikopter van de Franse marine voor een laatste vlucht boven het gebied, maar rond 11.30 uur werd besloten om de zoekactie stop te zetten. ‘We moeten realistisch blijven’, zegt Eva Descamps van het MRCC. ‘De zoekbox die werd uitgetekend op basis van de stroming, is ondertussen zo groot dat zoeken met boten geen zin meer heeft’, legt Eva Descamps uit. ‘Ook de overlevingskansen zijn erg klein geworden.’

De twee duikers, een man en een vrouw die doken naar een wrak, vertrokken zondagmiddag met een bootje naar Frankrijk om daar te gaan duiken. Ze gingen in het water ter hoogte van Nieuwpoort, zo’n 12 à 15 kilometer van de kust. Sinds 14.00 uur zijn beiden vermist. Omdat de duikers vlak op de grens Frankrijk doken naar een wrak, werd ook het MRCC van Cap Gris-Nez in Noord-Frankrijk op de hoogte gebracht. Het wrak zou erg populair zijn bij recreatieve duikers.