Kitir geen kandidaat om SP.A-voorzitter te worden
Foto: BELGA

Meryame Kitir is geen kandidaat om SP.A-voorzitter te worden. Dat schrijft de SP.A-Kamerfractieleider op haar Facebookpagina.

Net als enkele andere partijen organiseert ook de SP.A voorzittersverkiezingen. De centrale vraag is wie de Vlaamse socialisten wil leiden na de verkiezingsnederlaag van 26 mei.

De voorbije weken is er druk gespeculeerd over mogelijke kandidaturen. Zo werd er volop gekeken naar Meryame Kitir. De Genkse politica laat nu echter verstaan dat ze zich geen kandidaat stelt.

‘Ik heb de tijd genomen en ernstig nagedacht over een mogelijke kandidatuur en heb besloten mij geen kandidaat te stellen. In deze uitdagende maar moeilijke tijden is het belangrijk dat het vernieuwingsproces in de partij zich doorzet. Ook in het voorzitterschap’, schrijft Kitir, waarmee ze dus ook zegt dat Crombez beter geen kandidaat is om zichzelf op te volgen.

Kitir: ‘Ik blijf sowieso een partijmilitant, die voorop gaat in de strijd. In de eerste plaats als fractieleider in de Kamer. (...) Dat zal ik met veel passie doen, en met ambitie. De ambitie om het onbehagen te capteren en opnieuw hoop en perspectief te bieden. (...)’

Kitir geen kandidaat om SP.A-voorzitter te worden
Foto: Facebook

De procedure voor de voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse socialisten is maandag officieel opgestart. Kandidaten kunnen zich tot 4 oktober aanmelden.

Nu Kitir afhaakt, is de vraag wie zich wél in de voorzittersrace zal gooien. Eerder raakte al bekend dat de Leuvense burgemeester Mohammed Ridouani intern heeft laten uitschijnen dat hij zich geen kandidaat zal stellen. Vlaams fractieleider Conner Rousseau heeft wel laten verstaan dat hij een kandidatuur overweegt. Huidig voorzitter John Crombez heeft nog niet in zijn kaarten laten kijken. Nog voor de start van die procedure heeft de relatief onbekende Hannes De Reu al bekendgemaakt dat hij in de race stapt.