Spoedarts die vrouw in water onterecht doodverklaarde krijgt zes maanden cel met uitstel
Themabeeld Foto: ANP

Een spoedarts uit Eeklo is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en 4.000 euro effectieve geldboete, omdat hij een vrouw (78) die in het water was beland onterecht doodverklaarde. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag beslist.

De vrouw was op weg met de fiets toen ze in november 2017 in De Lieve belandde in het Oost-Vlaamse Zomergem. Voorbijgangers merkten haar in het water op en verwittigden de hulpdiensten. Die gingen uit van de procedure van een waterlijk, waarbij het lichaam voorzichtig uit het water moet gehaald worden om geen sporen te beschadigen. Het is echter altijd een arts die moet bepalen of het om een overleden persoon gaat of iemand die in nood verkeert.

Eric V. kwam als MUG-arts ter plaatse, en stelde vast dat de vrouw overleden was. Volgens de nabestaanden van het slachtoffer deed hij echter niet wat hij als arts moest doen.

‘De dokter is nooit tot aan de waterrand gegaan’, pleitte Fanny De Cock, de advocaat van de burgerlijke partij, voor de correctionele rechtbank van Gent. ‘De brandweer had nochtans een ladder om ter plaatse te geraken. Hij had dichter naar het slachtoffer moeten gaan, zodat hij kennis kon nemen van de toestand, maar dat heeft hij niet gedaan.’