Frontman The Cars dood aangetroffen in appartement
Ric Ocasek tijdens het MusiCares 2015 Person Of The Year Gala in Los Angeles. Foto: AFP

Ric Ocasek, frontman van de muziekgroep The Cars, werd levenloos gevonden in zijn appartement in Manhattan. Dat berichtten verschillende Amerikaanse media.

De politie van New York ontving naar eigen zeggen een noodoproep. Toen ze ter plaatse kwam kon ze enkel de dood van de 75-jarige zanger vaststellen. Een wetsgeneesheer moet de doodsoorzaak bepalen, maar volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het om kwaad opzet zou gaan.

Ocasek werd geboren in Baltimore in 1944 als Richard Theodore Otcasek, en leerde basgitarist en toekomstig bandlid Benjamin Orr op de middelbare school kennen nadat hij verhuisde naar Cleveland. Later vormden ze met gitarist Elliot Easten, keyboard speler Greg Hawkes en drummer David Robinson de groep the Cars in de jaren 70 in Boston. Ocasek schreef de liedjes, was zanger en speelde gitaar. 

De band scoorde hun eerste top 20 nummer Let's Go in 1979. Daarna volgenden een reeks hits in de late jaren 1970 en 1980, waaronder Just What I Needed, Shake It Up en Drive. Er kwam een einde aan de band in 1988, Orr stierf in 2000 op 53-jarige leeftijd aan pancreaskanker. De band werd vorig jaar opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Ocasek was driemaal getrouwd en kreeg zes zonen, twee bij elke vrouw. Vorig jaar kwam er na 28 jaar een einde aan het huwelijk tussen Ocasek en model Paulina Porizkova.