Spanje verovert tweede wereldtitel basket na vlotte zege tegen Argentinië in finale
Foto: AFP

De Spaanse basketmannen hebben hun tweede wereldtitel beet. Spanje klopte zondag in de finale van het WK in China Argentinië in Peking met vlotte 95-75. Ricky Rubio blonk bij Spanje uit met 20 punten. Ook Sergio Llull (15 ptn) en Marc Gasol (14 ptn) waren goed bij schot. Voor Argentinië volstonden 24 punten van Gabriel Deck niet.

Spanje rekende in de halve finales af met Australië, na twee verlengingen (95-88). Argentinië toonde zich dan weer sterker dan Frankrijk (80-66). ‘Les Bleus’ veroverden eerder zondag het brons na een 67-59 zege tegen Australië.

Spanje won het toernooi in het verleden eenmaal, in 2006. Dat was de enige Spaanse WK-medaille tot dusver.

De Verenigde Staten wonnen de twee voorgaande toernooien. Tijdens de laatste editie in 2014 klopten de Amerikanen in de finale Servië. Frankrijk ging toen ook met het brons aan de haal. Dit jaar sneuvelde topfavoriet Team USA in de kwartfinales tegen Frankrijk, waarna het finaal als zevende eindigde. Dat was het slechtste Amerikaanse resultaat ooit.

Dat Spanje het mondiale basketbal mee domineert, is duidelijk. Zilver op de olympische spelen van 2008 en 2012 en brons in 2016. De Zuid-Europeanen werden tevens Europees kampioen in 2009, 2011 en 2013. Na de eerste wereldtitel in 2006 in Japan en versus Griekenland schitterden de Spanjaarden weer op het hoogste schavot. De Argentijnen kregen in de finale immers een “twintiger” (75-95) aangesmeerd. Ricky Rubio (20 punten, 7 punten, 3 assists) en Rudy Fernandez (11 punten, 10 rebounds) waren in een collectief Spanje sterkhouders.

Naast de broers Juancho en Willy Hernangomez was vooral Marc Gasol (14 punten, 7 rebounds, 7 assists) de exponent van het succes. De 34-jarige veteraan is de “jongere” broer van Pau Gasol (39). Marc en Pau Gasol is tevens het eerste broederpaar dat de NBA-titel won. Pau (2009 en 2010) met de LA Lakers en Marc vorig seizoen met Toronto Raptors. “In hetzelfde jaar de NBA- en wereldtitel veroveren is een droom. Maar, ik spreek niet graag over mezelf. Weet je wat de kracht is van deze ploeg en vooral generatie? Wij willen spelen voor ons land. Wij gaan tot het uiterste om te winnen en dan kan je op grote tornooien iets bereiken,” zei de 2m16 grote Marc Gasol.

Brons voor Frankrijk

De partij om de bronzen medaille bracht winst voor Frankrijk. Les Bleus zegevierde onder aanvoering van Nicolas Batum (9 punten, 6 assists) en Nando De Colo (19 punten) met 67-59 van Australië.

Ondertussen is de lijdensweg van Team Amerika achter de rug. Het “B-team” kon na twee nederlagen de wedstrijd om de zevende stek en dankzij vooral Donavan Mitchell (16 punten, 10 rebounds) met 87-74 van Polen winnen. Mateusz Ponitka (ex-Oostende) en AJ Slaughter (ex-Bergen) tekenden bij Polen voor respectievelijk 18 en 15 punten. Servië, ook een favoriet voor goud, werd na 90-81 winst tegen Tsjechië vijfde. Bogdan Bogdanovic (NBA, Sacramento Kings) leidde met 31 punten, waaronder 7 bommen, Servië naar winst.