Twee grote Saudische olie-installaties zijn stilgelegd na een drone-aanval zaterdagochtend. De Saudische uitvoer wordt daarmee gehalveerd, waardoor de globale olie-productie daalt met vijf procent.

Drones hebben zaterdagmorgen vroeg twee Saudische olie-installaties aangevallen en zo brand veroorzaakt. De aanval ‘resulteerde in de tijdelijke opschorting van de productie op de sites van Abqaiq en Khurais’, verklaarde de minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, in een mededeling.

Door de aanval is ongeveer de helft van de productie gestopt, wat neerkomt op 5,7 miljoen vaten ruwe olie. Volgens een bron rond Saudi Aramco kan het bedrijf de productie van olie vermoedelijk weer snel opvoeren. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht voorlopig geen tekorten, omdat er genoeg voorraad is.

Het was volgens ANP de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld.

VS wijst naar Iran, Iran ontkent

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de droneaanval veroordeeld tijdens een telefoongesprek met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. ‘Gewelddadige acties tegen burgerzones en belangrijke infrastructuur voor de wereldeconomie verergeren de conflicten en het wantrouwen enkel’, klinkt het in een mededeling van het Witte Huis.

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pomeo zit Teheran achter de aanval. Hij noemde het ’een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld’. Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, eisten de verantwoordelijkheid van de aanval al op, maar dat weerlegt Pompeo.

‘Teheran zit achter bijna honderd aanvallen op Saudi-Arabië terwijl (de Iraanse president) Rohani en (de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken) Zarif doen alsof ze betrokken zijn bij diplomatie’, stelt Pompeo. ’Er is geen bewijs dat de aanvallen vanuit Jemen kwamen.’

Iran weerlegde zondagochtend de beschuldigingen. 'Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig, bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen', aldus de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook Irak ontkent betrokkenheid, nadat sommige media hadden gesuggereerd dat de raketten ook vanop Iraakse bodem konden afgevuurd zijn. Irak, een buurland van Iran waar veel milities actief zijn, zit volgens waarnemers gevangen tussen twee grootmachten, Iran en de VS. Saudi-Arabië is de grote bondgenoot van Washington en de relaties tussen Ryad en Bagdad zijn sinds kort aan het verbeteren. 'Irak is grondwettelijk verplicht om aanvallen tegen bondgenoten vanop ons grondgebied te verhinderen', luidt de reactie van Bagdad zondagmiddag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig