Johnson waarschuwt EU: 'Hoe bozer de Hulk wordt, hoe sterker hij wordt'
‘Hoe bozer de Hulk wordt, hoe sterker hij wordt’ Foto: AFP

Er worden 'enorme vooruitgangen' geboekt rond het Brexit-akkoord. Dat beweert de Britse premier Boris Johnson zaterdag in de krant Mail on Sunday. Hij ziet wel opnieuw een partijgenoot vertrekken.

‘Toen ik deze post kreeg, zei iedereen dat er absoluut geen aanpassing aan het akkoord mogelijk was (...) Ze (de EU-leiders, red.) zijn daarop teruggekomen, en zoals jullie weten, vindt er een heel, heel goed gesprek plaats over de manier waarop we de problemen met de Noord-Ierse grens moeten oplossen. Er worden enorme vooruitgangen geboekt’, aldus Johnson.

Londen verzet zich tegen een backstop, het mechanisme dat ervoor moet zorgen dat er, in het geval van een Brexit mét akkoord, nooit een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Volgens geruchten zou Johnson overwegen om die backstop ertoe te beperken dat, indien geactiveerd, enkel Noord-Ierland aangesloten blijft bij de Europese douane-unie. Groot-Brittannië zou in dat geval zijn eigen koers kunnen varen.

‘Er zal veel werk zijn voor 17 oktober’, de datum van de laatste EU-top voor de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie, die gepland is voor 31 oktober. ‘Maar ik ga naar de top en ik ga een akkoord bereiken, ik ben echt hoopvol’, stelt Johnson.

Verder vergeleek de premier zijn land nog met de superheld de Hulk. ‘Hoe bozer de Hulk wordt, hoe sterker hij wordt en hij kan altijd ontkomen, hoe hard hij ook vast lijkt te zitten en dat is hetzelfde met dit land’, aldus Johnson.

Nog een Conservatief loopt over naar Liberal Democrats

Johnson ziet wel opnieuw een partijgenoot vertrekken. Sam Gyimah, de voormalige minister van Universiteiten, sloot zich aan bij de Liberal Democrats tijdens de jaarlijkse conferentie van de partij in Bournemouth.

‘Boris Johnson biedt een moeilijke keuze voor gematigde en progressieve leden van de conservatieve partij: een Brexit zonder akkoord accepteren of verdwijnen uit het publieke leven’, stelt hij. ‘Ik kies ervoor te blijven vechten voor de waarden waar ik als liberaal-democraat altijd in heb geloofd.’

De beslissing van Gyimah komt enkele dagen nadat het conservatief parlementslid Phillip Lee overliep, waardoor Johnson zijn absolute meerderheid in het parlement verloor. Gyimah is al de zesde verkozene die dit jaar overstapt naar de Liberal Democrats, die nu achttien zetels hebben in het Lagerhuis.