‘Ruimtevaarder’ Kommil Foo prijkt opnieuw bovenaan De Lage Landenlijst
Foto: BELGAIMAGE

Kommil Foo is met ‘Ruimtevaarder’ voor het tweede jaar op rij door radioluisteraars naar de top van De Lage Landenlijst gestemd, zo meldt VRT. Ook Het zesde metaal verroerde geen vin en blijft op de tweede plaats staan met ‘Ploegsteert’. Nieuw in de top drie van deze top 100 van de beste Nederlandstalige nummers is ‘Pastorale’ van Ramses Shaffy en Liesbeth List.

De Lage Landenlijst is een coproductie van Radio 1 met drie regionale omroepen uit Nederland. Radiocoryfeeën Jan Hautekiet en Maarten Kortleven presenteerden de lijst van aan de veerpont in Ophoven (Kinrooi), die symbolisch tussen Vlaanderen en Nederland pendelt.

De top 10, met tussen haakjes de positie vorig jaar:

1. (1) Kommil Foo - Ruimtevaarder
2. (2) Het zesde metaal - Ploegsteert
3. (5) Ramses Shaffy en Liesbeth List - Pastorale
4. (4) Yevgueni - Als ze lacht
5. (7) Wim De Craene - Tim
6 (-) Brihang - Steentje
7. (3) BLØF feat. Geike Arnaert - Zoutelande
8. (14) Boudewijn de Groot - Avond
9. (9) Gorki - Mia
10. (19) The Scene - Blauw

De lijst bevat anno 2019 28 nieuwe nummers en is mooi verdeeld tussen Vlaanderen (52 nummers) en Nederland (46 nummers). Er zijn twee samenwerkingen tussen Nederlanders en Belgen.

Enkele andere weetjes: nieuwkomer rapper Brihang komt met ‘Steentje’ meteen de top 10 binnen. Met vijf noteringen scoorden Boudewijn De Groot en Raymond van het Groenewoud het vaakst. De jaren 2010-2019 zijn het sterkst vertegenwoordigd met 24 nummers. Dat zijn er liefst elf meer dan vorig jaar.