Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft zijn olieproductie gehalveerd, nadat drones twee belangrijke olie-installaties van de maatschappij hadden aangevallen. Bronnen rond Saudi Aramco zeiden zaterdagavond dat de productie met ongeveer 5 miljoen vaten per dag is verminderd.

Drones hebben zaterdagmorgen vroeg twee Saudische olie-installaties aangevallen en zo brand veroorzaakt. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van het koninkrijk bekendgemaakt. De brand is ondertussen onder controle.

 

De aanval viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Later op de dag eisten Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, de aanvallen op.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera beweren ze tien drones te hebben gebruikt en waarschuwden ze voor nog meer acties. 'Deze aanvallen zijn ons recht en we waarschuwen de Saoedi's dat onze doelwitten zullen uitbreiden', klinkt het. De laatste maanden hebben de rebellen hun raket- en droneaanvallen op Saudi-Arabië opgevoerd. Ryad voert een militaire campagne tegen hen in Jemen.

Het was volgens ANP de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saoedi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Volgens een bron rond Saudi Aramco kan het bedrijf de productie van olie vermoedelijk weer snel opvoeren.

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben al jaren een groot deel van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert hen te verdrijven. In de oorlog zijn al tienduizenden doden gevallen.