Nieuwe fabriek aardappelverwerker Aviko levert 110 extra jobs op
Poperings burgemeester Christof Dejaegher (links) en Philippe Debruyne, plant manager in Proven, op de site van de geplande fabriek in Poperinge. Foto: Thijs Pattyn
Diepgevroren aardappel­producten blijven een groeimarkt. Het Neder­landse bedrijf Aviko bouwt een bijkomende fabriek in Poperinge.

De Nederlandse aardappelverwerker Aviko gaat een nieuwe fabriek voor diepgevroren frieten en aardappelvlokken bouwen in Poperinge. Als ze op volle toeren draait, zal ze 110 nieuwe jobs opleveren, maakte het bedrijf gisteren bekend. Naar verwachting zal de productie in september 2021 kunnen starten.

Aviko heeft al een fabriek in de Poperingse deelgemeente Proven. Daar maken zo’n 275 werknemers diepgevroren frieten en aardappelspecialiteiten. Die vestiging zal zich voortaan volledig toeleggen op de productie van aardappelspecialiteiten, terwijl de productie van diepvriesfrieten samen met 45 personeelsleden verhuist naar de nieuwe fabriek. Wanneer die op volle kracht draait, zullen er zowat 155 personeelsleden aan de slag zijn.

Wereldwijde markt

Volgens de ceo van de Aviko Groep, Ton Christiaanse, kwam Poperinge als meest geschikte locatie uit de bus ‘na zorgvuldige evaluatie van de mogelijkheden op het gebied van teelt, logistiek en de markt’.

De nieuwe fabriek kan tot 175.000 ton diepvriesfrieten en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar maken. De producten die er van de band rollen, zijn bedoeld voor de West-Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten.

Volgens Christiaanse blijft de wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten groeien met zo’n 4 procent per jaar. Aviko verkoopt zijn producten in 110 landen en heeft behalve in België ook productiesites in Nederland, Zweden, Polen, Duitsland en China. Het bedrijf behoort naar eigen zeggen tot de grootste vier aardappelverwerkers ter wereld. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in