Commissievoorzitter Juncker en premier Johnson ontmoeten elkaar voor eerst
Foto: AFP

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft maandag in Luxemburg een werklunch met de Britse premier Boris Johnson over de Brexit.

Juncker en Johnson hadden reeds telefonisch contact, maar het is de eerste keer dat beide leiders elkaar ontmoeten sinds de conservatieve premier eind juli de macht overnam in Downing Street 10. Het overleg vindt plaats in Luxemburg omdat Juncker onmiddellijk na de lunch naar Straatsburg reist. Juncker blijft nog tot eind oktober voorzitter van de Europese Commissie, voor Ursula von der Leyen zijn taak overneemt.

Vraag is of Johnson concrete voorstellen zal presenteren aan Juncker om de impasse te doorbreken. De brexiteers eisen de schrapping van de backstop die de EU met zijn voorganger Theresa May had afgesproken. Maar Johnson is tot dusver niet met ‘juridisch werkbare’ alternatieven op de proppen gekomen, zo beweerde de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier donderdag nogmaals.

Het Verenigd Koninkrijk vertrekt op 31 oktober uit de EU. Johnson verkiest naar eigen zeggen nog steeds een vertrek mét akkoord over de boedelscheiding. Hij herhaalde deze week nog dat hij alles op alles zal zetten om een deal met Europa te sluiten.