Glazenwasser aangehouden voor onopgeloste moord uit 1997
Eve Poppe Foto: Dirk Vertommen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft een 55-jarige man uit Deurne aangehouden voor de moord op Eve Poppe in 1997. Een forensisch adviseur nam het dossier onder de loep. Het blijkt om Stefaan D.L. te gaan, de glazenwasser die ook aangehouden is voor de moord op Ariane Mazijn.

Op aangeven van een buurvrouw belde de politie op 9 september 1997 aan bij het appartement van Eve Poppe, aan de spoorweg in de Antwerpse wijk Luchtbal. 

Het slachtoffer lag halfnaakt op haar bed en de sprei was doordrenkt met bloed, aldus een artikel dat destijds op de voorpagina van Gazet van Antwerpen verscheen. Uit de autopsie bleek dat de 38-jarige vrouw twaalf messteken kreeg in de borststreek en werd gewurgd met een touw. 

Het onderzoek naar de dader liep vast. Maar begin dit jaar heropende het Antwerpse parket het gerechtelijk onderzoek naar de moord op Eve Poppe. Een forensisch adviseur screende alle cold cases die verbonden zijn aan het Antwerpse parket. De nieuwe technieken van vandaag werden toegepast op onopgeloste moordzaken. 

Opvallend: in 2018 werd op die manier al een oude moord opgelost, op Ariane Mazijn, uit 1992. Het Antwerpse parket laat nu weten dat de moordenaar van Mazijn óok de moordenaar van Poppe blijkt te zijn. De moorden vertonen sterke gelijkenissen: beide vrouwen werden halfnaakt en gewurgd gevonden in bed, met messteken in het lichaam. Stefaan D.L. heeft de verkrachting en de moord op Mazijn dit jaar bekend. Hij werkte als glazenwasser in het gebouw waar Mazijn woonde. D.L was voor de moord op Mazijn al voor zedenfeiten veroordeeld. 

De 55-jarige man was al aangehouden voor de moord op Mazijn, en is nu door de onderzoeksrechter ook aangehouden voor de moord op Poppe.