Voormalig RSC Anderlecht verdacht van corruptie en witwassen
Herman Van Holsbeeck (archiefbeeld) Foto: rr
Herman Van Holsbeeck is officieel in verdenking gesteld van witwassen, schriftvervalsing en omkoping. De voormalige manager van Anderlecht is wel vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise vrijdagavond beslist.

Van Holsbeeck werd donderdag en vrijdag in totaal meer dan tien uur ondervraagd, in het bijzijn van zijn advocaat Daniël Spreutels. Hij werd er geconfronteerd met de verklaringen die de opgepakte makelaar Christophe Henrotay – met wie hij jarenlang goed samenwerkte – en Christophe C. intussen hebben afgelegd.

Henrotay werkte samen met ex-RSCA- manager Herman Van Holsbeeck bij verschillende uitgaande transfers bij Anderlecht. In het tijdperk voor de verkoop van de club aan Marc Coucke wel te verstaan. Onder andere de transfers van Joeri Tielemans, Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba van RSC Anderlecht naar Monaco en Newcastle worden door het gerecht onder de loep genomen. Die dossiers werden in april dit jaar bij de club in beslag genomen.

Het gerecht vermoedt dat een deel van de commissies die makelaar Henrotay van de spelers kreeg voor de transfers onder tafel terug zijn gevloeid naar de Anderlecht-manager. Op die manier zou Van Holsbeeck zijn eigen werkgever bedrogen hebben. Dat levert hem de verdenking van corruptie op.

Van Holsbeeck werd donderdag meegenomen door de politie voor verhoor. Hij bracht de nacht door in de cel. Voor de gewezen manager van Anderlecht was het al de derde keer in amper 11 maanden tijd dat hij uitleg moest verschaffen over zijn manier van transfers doen gedurende zijn periode bij paars-wit. Ook in de zaak-Bayat werd Van Holsbeeck al op de rooster gelegd.

Net als Van Holsbeeck wordt Henrotay en zijn schoonbroer en rechterhand Christophe C. private omkoping, valsheid in geschrifte en gebruik, witwassen van geld en bendevorming ten laste gelegd. Henrotay wordt binnenkort uitgeleverd door Monaco.

De advocaat Daniel Spreutels zei vrijdagavond na afloop van de ondervraging dat zijn cliënt Herman Van Holsbeeck ‘fouten’ had gemaakt maar ‘dat hij nooit geld had ontvangen. ‘

De voormalige Anderlecht-manager moet zich aan een reeks voorwaarden houden. Zo mag hij geen contact meer hebben met mensen uit de voetbalwereld. Van Holsbeeck, die nu zelf werkt als makelaar, mag ook geen financiële verrichtingen meer doen behalve voor zijn dagelijks leven.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig