Regering huurt twee Falcon 7X-toestellen voor VIP’s
Een Dassault Falcon 7X Foto: Wikipedia/N509FZ

De regering heeft vorige week in alle discretie besloten twee Falcon 7X-toestellen, luxetoestellen van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, te huren om de toekomst van de ‘witte vloot’ te garanderen. Dat bevestigt minister van Defensie Didier Reynders aan Belga. De witte vloot van Defensie bestaat uit passagierstoestellen die onder meer gebruikt worden voor vluchten van de koning, ministers en leden van Europese instanties.

De twee gehuurde toestellen moeten dienen om de verouderde en afgebouwde witte vloot te vervangen. De Falcon 7X wordt bestempeld als de ‘Rolls Royce’ uit het Dassault-gamma. De twee toestellen worden voor 12 jaar gehuurd, zo blijkt uit een beslissing van de ministerraad van vorige vrijdag. Die beslissing werd echter niet bekendgemaakt.

Minister van Defensie Didier Reynders bevestigt aan Belga dat de regering een huurcontract van 124 miljoen euro heeft gesloten voor de toestellen. Het gaat om een 'dry-lease'-overeenkomst, waarbij enkel de toestellen gehuurd worden zonder bemanning, naar analogie met de Airbus A321 die Defensie sinds enkele jaren huurt bij de Portugese maatschappij Hi Fly. Volgens Reynders kan Defensie op die manier op twaalf jaar tijd zo'n 40 miljoen euro uitsparen, of zo'n 4 miljoen euro per jaar.

De vier Embraer-toestellen die nog in dienst zijn op Melsbroek, zullen verkocht worden voor ongeveer 4,56 miljoen euro, zo schat men bij Defensie. Wat de Falcon 900 betreft, het toestel dat al maanden aan de grond staat, dat toestel is volgens Reynders enkel nog goed voor een museum of voor de sloop.