PS, MR en Ecolo stemmen in met deelname aan Waalse regering
Reynders en Michel kwamen samen met Borsus het akkoord verdedigen bij de MR-leden. Foto: Belga
De leden van PS en MR hebben zoals verwacht deelname aan de Waalse regering en de regering van de Franse Gemeenschap goedgekeurd. Zowel bij de socialisten als bij de liberalen was de instemming bijna unaniem. Bij Ecolo duurden de debatten een stuk langer, maar ook daar werd ingestemd met de regeringsdeelname.

De afgevaardigden van de PS hebben  in Jambes quasi unaniem de deelname van de socialistische partij aan de Waalse regering en de regering van de Franse Gemeenschap goedgekeurd. De leden van MR schaarden zich in Namen achter het akkoord. Bij Ecolo kwam er pas om 23.00 groen licht voor de regeringsdeelname.

Het bereikte akkoord bevat onder meer 4 miljard euro investeringen, een optrekking van de werkgelegenheidsgraad, 55 procent minder uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 en een bevestiging van de onderwijshervorming (Pacte d’exellence).

Wie aan het hoofd van de regering komt de staan ligt formeel nog niet vast, maar zowel de Waalse regering als de regering van de Franse Gemeenschap krijgt een PS’er aan het hoofd, zo maakte Di Rupo bekend bij de voorstelling van het akkoord. Volgens Franstalige media zou er echter toch een lid van MR aan het hoofd van de regering van de Franse Gemeenschap komen: Pierre-Yves Jeholet (MR) zou die titel krijgen, aldus RTBF, La Libre en Le Soir. 

Michel

Bij de opening van het MR- congres hamerde partijvoorzitter Charles Michel bij de ongeveer 400 aanwezigen op de liberale accenten in de regeerakkoorden. 'Ondernemingszin en de zin voor initiatief zijn de motoren voor economisch succes, sociale cohesie en om de klimaatuitdaging aan te gaan', zei de ontslagnemende premier en toekomstige voorzitter van de Europese Raad.

Hoofdonderhandelaar Willy Borsus onderstreepte dat er in de nieuwe legislatuur geen nieuwe belastingen zullen ingevoerd worden. Net als Michel zette de uittredende minister-president van het Waalse Gewest ook de verdere ontwikkeling van de regionale luchthavens van Charleroi en Luik in de verf, als motoren voor jobcreatie.

Ministers

Borsus weigerde in te gaan op zijn persoonlijke toekomst. De leiders van de drie coalitiepartners zitten donderdagavond nog samen in Namen om de verdeling van de bevoegdheden te beslechten en de namen van de ministers in te vullen. Michel liet aan enkele journalisten verstaan dat het nog niet zeker is dat die namen donderdagavond reeds gekend zullen zijn. PS-onderhandelaar Elio Di Rupo maakte bij het voorstellen van het akkoord wel duidelijk dat de leiders van beide regeringen PS'ers zullen zijn. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in