Kim Clijsters (36) maakt volgend jaar haar comeback in het professionele tenniscircuit. Dat heeft de Belgische tennisster aangekondigd via Facebook en Twitter.

'Hallo iedereen, ik ben opgetogen dat ik eindelijk dit nieuws met jullie kan delen...', verraste Clijsters donderdag op Facebook en Twitter, met de hashtags '#wta' en '#2020' en bovenstaand filmpje.

Ze vertelt dat ze de voorbije zeven jaar voltijds moeder was en dat ze dat geweldig vond. Maar ze zegt dat ze er ook van hield professionele tennisster te zijn en dat ze dat gevoel mist. En dus wil ze de twee weer combineren.

Het is de tweede keer dat Kim Clijsters terugkeert als moeder. In 2009 maakte ze een geslaagde comeback nadat ze in 2008 voor de eerste keer moeder was geworden. Eind 2012 zette Clijsters definitief een punt achter haar carrière - althans zo leek het toen. Ze heeft 41 WTA-titels op haar palmares, met daarbij vier Grand Slams. In 2011 won ze de Australian Open, in 2005, 2009 en 2010 de US Open. Op Roland Garros was ze twee keer runner-up, op Wimbledon twee keer halvefinaliste. Twintig weken lang was ze nummer een van de wereld. Ook in het dubbel won ze twee Grand Slam-titels en voerde ze de ranglijst aan.

Clijsters heeft drie kinderen: dochter Jada (11) en zoontjes Jack (volgende week 6) en Blake (2). Ze is getrouwd met de Amerikaanse basketbalcoach Brian Lynch, die dit jaar terugkeerde als trainer van Limburg United.

Productiehuis De Mensen volgt Kim Clijsters tijdens haar comeback. 'Een half jaar geleden zijn we gestart met het volgen van Kim', laat het productiehuis weten. 'Het is de bedoeling om het verhaal te vertellen van haar transformatie, haar ups en downs en de weg richting haar comeback.' De Mensen is door het management van Clijsters benaderd om het verhaal te brengen. Wanneer en hoe dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Voorbeeld Serena

Mocht Clijsters opnieuw de top halen, dan zou ze niet de oudste moeder zijn die dit verwezenlijkt. Serena Williams (volgende week 38 jaar oud) beviel in september 2017 van een dochtertje en maakte in 2018 - ook op 36-jarige leeftijd - haar comeback. Ze bereikte sindsdien vier Grand Slam-finales (maar verloor ze allevier). Momenteel staat Serena Williams negende op de WTA-ranglijst.

Spelen?

Clijsters stopte in 2012 nadat ze in Londen voor de eerste keer had deelgenomen aan de Olympische Spelen. Ze maakte er destijds geen geheim van dat dit nog een groot doel was van haar, maar uiteindelijk strandde ze in de kwartfinales van het enkeltoernooi. Ze nam toen niet deel aan het dubbel. 

Volgend jaar zijn er de Olympische Spelen in Tokio. Wie mag deelnemen wordt pas in juni 2020 beslist. Clijsters heeft dus nog de tijd om zich te kwalificeren. Misschien opent dit ook mogelijkheden voor Elise Mertens, de beste Belgische tennisster van het moment. Mertens won vorige week aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka haar eerste Grand Slam-titel. Voor de Spelen zal Mertens op zoek moeten naar een landgenoot om te kunnen schitteren in het dubbelspel.