Parijs en vier andere Franse steden verbieden gebruik van pesticiden
Protestactie in Frankrijk Foto: AFP

Parijs, Rijsel, Nantes, Grenoble en Clermont-Ferrand hebben donderdag een verbod op het gebruik van pesticiden op hun grondgebied aangekondigd, in de hoop ‘de wet te doen veranderen’. De aankondiging komt midden in een polemiek over de minimale afstanden die tussen woningen en de sproeizones moeten gelden.

‘Het gaat er voor ons om een gezamenlijke stap te zetten om de wet te doen wijzigen en bij te dragen tot de vrijwaring van het onschatbare patrimonium van biodiversiteit op onze grondgebieden en van de gezondheid van onze burgers’, schrijven de vijf grote steden in een gezamenlijk communiqué.

Daarmee wordt de beweging groter die tientallen kleinere rurale gemeenten in Frankrijk onlangs lanceerden om het gebruik van pesticiden in de nabijheid van woningen te verbieden. Ze verwijten de regering niets te doen op dat vlak.

De wet verbiedt instanties al sinds 2017 om chemische producten te gebruiken voor het onderhoud van groene zones en wegen. Het verbod geldt sinds januari ook voor particulieren en amateurs, die enkel gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong mogen gebruiken. Resten dus voornamelijk de groene zones van mede-eigendommen en bedrijven, onder meer van de spoorwegmaatschappij SNCF, een grote gebruiker van glyfosaat om onkruid op de sporen en in de bermen te verdelgen. De kleine gemeenten vragen ook voor hen een verbod.

In België is alleen het gebruik van glyfosaat voor particulieren verboden. Het gebruik van pesticiden wordt door de overheid wel sterk afgeraden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig