Collectief van wetenschappers verdedigt veganistisch eetpatroon, ook voor kinderen
Foto: istock/getty
Meer dan 100 wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben hun handtekening gezet onder een rapport dat zegt dat een veganistisch eetpatroon gunstig is voor de gezondheid in alle levensfasen. Ze reageren daarmee op een eerder advies van de Académie Royale de Médecine de Belgique (ARMB) dat de eetwijze afraadde voor kinderen, adolescenten en zwangere vrouwen.

De ARMB waarschuwde in mei voor exclusief plantaardige voeding (veganistisch). 'Dit restrictieve dieet vereist voortdurende monitoring van kinderen om tekorten en vaak onomkeerbare groeivertragingen te voorkomen', luidde het onder meer in een advies.

De boodschap veroorzaakte internationaal polemiek en in de nasleep ervan richtten enkele Belgische artsen en gezondheidswerkers een collectief op, 'met als doel correcte wetenschappelijke informatie te verspreiden'. Dat collectief komt donderdag met een formeel antwoord. 'Het advies van de ARMB is ongegrond en steunt op verkeerde informatie', zeggen ze.

Het collectief analyseerde de voor het advies gebruikte bronnen en kwam tot de conclusie dat 'geen van de genoemde bronnen een volledig plantaardig voedingspatroon ontraadt', aldus dokters Lamprini Risos en Catherine Devillers, woordvoerders van het collectief. Het standpunt van de ARMB is volgens hen dan ook 'onbegrijpelijk'. Hun rapport, dat u online kunt lezen, kreeg ook internationale steun en werd ondertekend door meer dan honderd gezondheidsmedewerkers en artsen.

Minder overgewicht en betere bloeddruk

Het collectief wil donderdag ook wijzen op de voordelen van een veganistisch eetpatroon, aangetoond door verschillende studies. 'Veganisten hebben minder overgewicht, hebben een betere bloeddruk, minder slechte cholesterol en minder diabetes.' 

Ook wat betreft kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zijn er heel wat aanbevelingen gepubliceerd, aldus de wetenschappers, die perfect worden samengevat door de American Academy of Nutrition and Dietetics (AND), een organisatie met 67.000 toonaangevende professionals op het gebied van voeding.

Zij stellen: ‘Goed beheerde vegetarische (inclusief veganistische) voedingspatronen zijn geschikt en aangepast aan alle levensfasen, zeker ook voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, zuigelingen, kinderen, adolescenten en sporters.' 

Het collectief roept de ARMB dan ook op om haar standpunt te heroverwegen.

De ARMB maakt deel uit van de Fédération Wallonie Bruxelles. Zijn Nederlandstalige tegenhanger, de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, heeft geen gezamenlijk advies uitgebracht over de gezondheidseffecten van veganisme.