Knokke-Heist wil blote basten beboeten

Knokke-Heist bindt de strijd aan met toeristen die ‘onopgevoed’ gedrag vertonen. Wie zich met blote bast voorbij het strand waagt, mag vanaf volgend voorjaar een GAS-boete tot 350 euro verwachten.

De gemeente Knokke-Heist wil ongemanierde toeristen die de badplaats bezoeken tijdens de zomermaanden een halt toeroepen. De gemeente werkt onder impuls van burgemeester Leopold Lippens een kwaliteitsplan uit dat de uitstraling van de stad moet garanderen. Daarbij kunnen toeristen die in zwemkledij op de Zeedijk lopen of een maaltijd nuttigen op de grond beboet worden.

‘Als mensen zich niet kunnen gedragen, gaan we hard optreden. Het was hier bij momenten een circus deze zomer’, zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele. Op sociale media circuleerden zelfs filmpjes van toeristen die zich wasten in de befaamde roze fontein op het Lichttorenplein.

‘We bekijken of we ook ander wangedrag moeten aanpakken dat aan de standing en identiteit van onze gemeente raakt’, zegt Wittesaele. ‘Eten op de stoeprand, mensen die zich omkleden in de ­inkomhal van een appartementsgebouw, op restaurant gaan eten in een marcelleke, in tentjes slapen op het strand … We moeten waken over het merk Knokke-Heist en over onze kwaliteit en uitstraling.’

Boetes

‘We denken aan boetes van minimum 250 euro voor wie zich niet houdt aan onze gedragscode. Vanzelfsprekend gaan we op voorhand uitgebreid communiceren. Met deze ingrepen willen we de kwaliteit van de uitstraling van Knokke-Heist garanderen. Want anders stuikt ons visitekaartje, en dus ons businessplan, helemaal in elkaar.’

Het plan betekent slecht nieuws voor strandbars. Zij mogen vanaf 2020 niet langer muziek draaien op het strand. De laatste jaren werd de muziekgrens al teruggeschroefd van 85 db naar 75 db. ‘Mocht iedereen zich aan de regels houden, was dat niet nodig. Maar als uitbaters niet willen luisteren, kunnen we niet anders’, aldus burgemeester Leopold Lippens. ‘Een strandbar moet een plaats zijn waar de mensen iets kunnen drinken in alle rust. Het strand is geen nachtclub. Op die manier willen we de rust terugbrengen voor alle bewoners.’ Strandbars mogen ook niet langer hapjes verkopen op het strand. Enkel koude hapjes die gratis worden aangeboden bij een drankje, worden nog toegelaten.