Trump schort hogere importheffingen voor China op
Foto: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag bekendgemaakt dat de hogere importheffingen op Chinese producten, die hij per 1 oktober wilde invoeren, worden opgeschort tot 15 oktober.

De opschorting komt er volgens Trump ‘op verzoek van de vicepremier van China’. Reden zou de viering van de 70ste verjaardag van de volkrepubliek zijn. De Amerikaanse president noemde de maatregel ook 'een gebaar van goede wil’.

Vorige week kondigde China immers aan dat er begin oktober nieuwe onderhandelingen met de Verenigde Staten op de planning staan. Tijdens die gesprekken zullen de twee grootmachten zoeken naar oplossingen voor het aanslepende handelsconflict

President Donald Trump vindt dat de Verenigde Staten te veel toegevingen doen aan hun handelspartners en legt nu al meer dan een jaar handelssancties op om betere deals voor de VS in de wacht te slepen. In sommige gevallen heeft dat effect. Zo beloofde Mexico vrij snel om verscherpte grenscontroles door te voeren, nadat de president had gedreigd om tarieven te heffen op Mexicaanse import.

Even leek het of er in het voorjaar een handelsakkoord kwam met China, maar uiteindelijk vond Trump dat de Chinezen niet ver genoeg gingen. Daarop probeerde hij hen met importheffingen onder druk te zetten, maar China liet zich niet zomaar kennen. 

Het conflict tussen de twee grootmachten weegt op de al kwakkelende wereldeconomie. Zo stelde Peter Vanden Houte (hoofdeconoom ING België) eerder in deze krant dat de internationale handel het voorbije jaar sterk vertraagde, het ondernemersvertrouwen kreeg wereldwijd een knauw en de bedrijfsinvesteringen branden op een lager pitje.