Mag Zuid-Soedan hopen op vrede?
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir Mayardit (r) en voormalig vice-president en rebellenleider Riek Machar schudden elkaar de hand voor hun ontmoeting in Juba. Foto: AFP

Deze week kwamen de voormalige rivalen Salva Kiir en Riek Machar alvast overeen om tegen midden november een overgangsregering op te zetten. Een eerste stap richting vrede na vijf jaar burgeroorlog.

De president van Zuid-Soedan Salva Kiir en zijn politieke rivaal, voormalig vice-president en rebellenleider Riek Machar, ontmoetten elkaar deze week in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Doel van hun gesprekken was een oplossing te vinden voor de burgeroorlog die hun land nu al vijf jaar teistert. Het geweld maakte in die tijd bijna 400.000 dodelijke slachtoffers en joeg miljoenen mensen op de vlucht.

Vredesakkoord

Beide heren wilden gevolg geven aan het vredesakkoord dat in de herfst van vorig jaar werd gesloten. De uitvoering van die deal raakte door verschillende twistpunten echter op de lange baan.

Zo beweerde de regering onder meer dat ze over onvoldoende middelen beschikte om de ontwapening en integratie van de gewapende groepen te financieren. Die integratie van voormalige rebellen in het leger vormt een sleutelvoorwaarde voor vrede. De gesprekken deze week focusten op het uitklaren van de meningsverschillen.

Transitieperiode

Kiir en Machar kwamen overeen om tegen midden november een overgangsregering te vormen. Na een transitieperiode van drie jaar zouden er dan verkiezingen volgen.

Zuid-Soedan werd in 2011 na jaren van oorlog onafhankelijk van het noorden (Soedan). Het jonge land raakte echter verstrikt in zijn eigen conflict nadat Salva Kiir zijn vice-president Riek Machar ontsloeg. Daarop volgden jaren van gewelddadige en etnisch getinte clashes tussen medestanders van beide heren.