Leider Al-Qaeda roept op 9/11 op tot nieuwe aanslagen
Foto: SITE Intel Group

Achttien jaar na de terreuraanslagen van 11 september 2001 heeft de leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, zijn aanhangers wereldwijd opgeroepen tot het plegen van aanslagen tegen de Verenigde Staten, Israël en bondgenoten als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

In een woensdag verspreide videoboodschap roept Al-Zawahiri op tot ‘vergelding voor de misdaden tegen de Palestijnen’. De authenticiteit van de beelden werd bevestigd door SITE Intel Group, een organisatie die de onlineactiviteiten van terroristische organisaties volgt. Volgens de directeur van de organisatie is uit de video niet duidelijk af te leiden wanneer de beelden zijn opgenomen. Wel wordt de erkenning van de Golanhoogte als Israëlisch grondgebied door de Amerikaanse president Donald Trump genoemd, een besluit dat Trump in maart 2019 nam.

‘Net zoals de Amerikanen overal tegen ons samenspannen en samenzweren, moeten wij hen overal opjagen op het moment en de plaats van onze keuze. Wees inventief en creatief in uw methodes’, klinkt de boodschap van de terreurleider. ‘Amerika begrijpt enkel de taal van het geweld.’

In de ongeveer dertig minuten durende video zegt al-Zawahiri verder dat de aanslagen van 11 september ‘gezegend’ zijn. Tegelijk veroordeelt hij de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.

Opvolger Bin Laden

De Egyptenaar al-Zawahiri is de opvolger van Osama bin Laden, die op 2 mei 2011 in Pakistan door elitetroepen van de VS werd gedood. Net als zijn voorganger leeft hij ondergedoken. De Al-Qaeda-leider zou zich in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan ophouden.

Net vandaag beloofde de president Trump de strijd tegen terreur op te voeren.